You are here

Ζητούν κονδύλια για φυλακές ανηλίκων

29/05/2022 06:00

Την αποδέσμευση κονδυλίων για την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες για τη λειτουργία φυλακών ανηλίκων, εμπειρογνώμονες για τη διεξαγωγή μελέτης για την καλλιέργεια και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και για τη διεξαγωγή μελέτης για τη δημιουργία μιας "CY Smart City Platform", θα εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με αίτημα το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ζητά την γραπτή συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €719.6 χιλ. του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 που αφορούν σε σύμβαση υπηρεσιών.

Ποσό ύψους €706. χιλ. σύμφωνα με σχετικό σημείωμα που στάλθηκε στην Βουλή θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών για τη δημιουργία και λειτουργία του χώρου κράτησης παιδιών που βρίσκονται σε σύγκρουση µε το νόμο.

Προστίθεται ότι στο σχετικό κονδύλι περιλαμβάνεται και το κόστος παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για φύλαξη του χώρου και των παιδιών που θα κρατούνται σε αυτόν, για μεταφορά παιδιών που κρατούνται στο χώρο κράτησης, εκτός χώρου κράτησης και για έλεγχο επισκεπτών, προσωπικού και κρατουμένων στο χώρο κράτησης παιδιών, καθώς και τα αντικείμενα που θα μεταφέρουν, µε τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Αναφέρεται ότι ποσό επίσης €13.500 θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών Επιμελητών, για εφαρμογή των προνοιών του σχετικού νόμου για τους ανήλικους παραβάτες.

Εμπειρογνώμονες για ιατρική κάνναβη

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί τη Δευτέρα και η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €240 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνώμονα για την ετοιμασία μελέτης σχετικά με την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο.

Στο αίτημα που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας, σημειώνεται ότι η επιστράτευση εμπειρογνωμόνων θεωρείται πολύ σημαντική καθώς απαιτείται υψηλού βαθμού εξειδίκευση και τεχνογνωσία.

Προστίθεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να αναλύσουν το κόστος, τα οφέλη αλλά και πιθανές προκλήσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του έργου αυτού στην πολιτεία, ενώ επιπλέον, θα τους ζητηθεί να παρουσιάσουν την πρακτική που ακολουθείται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποβολή σχετικών μοντέλων.

Μελέτη για έξυπνες πόλεις

Τέλος, η επιτροπή θα εξετάσει την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €196 χιλ. για λογαριασμό του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή μελετών. 

Σημειώνεται ότι από το συνολικό ποσό των €196,469.00 που ζητείται για αποδέσμευση, ποσό €41.769 θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών Εμπειρογνωμόνων για τη διεξαγωγή μελέτης από την οποία αναμένεται να προκύψει η Εθνική Στρατηγική «Έξυπνης Πόλης» και το πλαίσιο, οι λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία μιας "CY Smart City Platform".

Η πλατφόρμα θα παρέχει μια ολιστική προσέγγιση για ολόκληρη την Κύπρο όσον αφορά στις απαραίτητες τεχνολογίες και υποδομές έξυπνων πόλεων και ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τις διάφορες δράσεις και έργα που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής από κάποιους δήμους.

Από τη μελέτη αναμένεται να προκύψει επίσης ένα Σχέδιο Δράσης για την παγκύπρια υλοποίηση δράσεων Έξυπνης Πόλης, όπως οι έξυπνοι χώροι στάθμευσης, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση αποβλήτων κλπ.

Επίσης ποσό ύψους €154.7 χιλ. θα διατεθεί για αγορά υπηρεσιών από τον Οργανισμό PD (Partnership Deutschland) στο πλαίσιο αξιοποίησης της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και της PD, όπου η Κυβέρνηση κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 0.5%, για ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής των ψηφιακών υποδομών και συστημάτων του δημοσίου.

Τα παραδοτέα έργα αφορούν στα Tooling, Governance, Transformation και Citizen Data: Single Source of Truth και για πληρωμές 3 μηνών, ενώ σημειώνεται ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός των έργων για το 2022 ανέρχεται σε €2,3 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους