You are here

Ζυγίζουν τις εξελίξεις οι υφιστάμενοι δήμαρχοι

17/09/2021 12:46

«Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός» δηλώνουν υφιστάμενοι δήμαρχοι μεγάλων δήμων, τονίζοντας ότι προέχει η ψήφιση των νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την οποία θα προκύψουν σημαντικές εξοικονομήσεις, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για προώθηση έργων προς όφελος των δημοτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από τη συνένωση δήμων, συμβουλίων και υπηρεσιών, όπως τα συμβούλια αποχετεύσεως, η υπηρεσία συλλογής σκυβάλων και άλλες υπηρεσίες, θα είναι της τάξης των €70 εκατ. έως €80 εκατ.

«Εξοικονομήσεις οι οποίες θα παραμείνουν στις τοπικές κοινωνίες για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να κάνουν περισσότερα έργα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «από την αναβολή των εκλογών θα εξοικονομηθούν €4 εκατ.».

Βύρας: Έγκριση μεταρρύθμισης σε μερικούς μήνες

Ο πρόεδρος της ‘Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, δήλωσε στη StockWatch ότι «το πιο σημαντικό είναι να εγκριθεί η μεταρρύθμιση και όχι αν θα καθίσουμε άλλα δυόμιση χρόνια στην καρέκλα του δήμαρχου».

Σχολιάζοντας την αναφορά του ΥΠΟΙΚ ότι θα αποφευχθεί η προεκλογική εκστρατεία, είπε ότι «εάν τρομάζει κάποιον η προεκλογική εκστρατεία καλύτερα να μην μπλέκεται με τα κοινά. Άλλωστε τα δυόμιση χρόνια θα περάσουν χωρίς να το καταλάβουμε», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι «η Ένωση Δήμων έχει δουλέψει πολύ σκληρά για τη μεταρρύθμιση, γι’ αυτό ο στόχος είναι να εγκριθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μερικούς μήνες».

Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι μετά την απόφαση της Βουλής για αναστολή των δημοτικών εκλογών, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα €80 εκατ.».

Γιωρκάτζης: Θα παραιτηθώ αν αλλοιωθεί η μεταρρύθμιση

Ο δήμαρχος της Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, μιλώντας στη StockWatch, ξεκαθάρισε ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του δημάρχου εάν δεν προχωρήσει η ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης ή εάν αλλοιωθούν οι πρόνοιες της, ώστε να μην καθίστανται οικονομικά ανεξάρτητες οι τοπικές αρχές για να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, καλούμαι να εργαστώ για να εφαρμόσω τη μεταρρύθμιση, αυτό αντιλαμβάνομαι από την αναστολή των δημοτικών εκλογών. Τα κόμματα έχουν δεσμευτεί πριν από λίγο ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής ότι μέχρι 30/11/2021 θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση. Άρα θεωρώ ότι είναι λογικό ότι θα προχωρήσει».

Επεσήμανε ωστόσο, πως «εάν τα νομοσχέδια αλλοιωθούν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην επιφέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και καλύτερες ημέρες για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία, τότε θα επαναξιολογήσω τη θέση μου εάν θα παραμείνω στη θέση του δημάρχου ή θα παραιτηθώ».

«Θα μελετήσω λεπτομερώς τη μεταρρύθμιση, όπως θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και τότε θα λάβω τις αποφάσεις μου», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε σημαντικό η συνένωση των δήμων στη Λευκωσία να περιλαμβάνει πέραν του δήμου Λευκωσίας και τους δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Αγλαντζίας και Στρόβολου ή μέρος του Στροβόλου.

Νικολαΐδης: Ήσσονος σημασίας οι εκλογές ενόψει μεταρρύθμισης

Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε στη StockWatch, ότι «είναι ήσσονος σημασίας το εάν θα γίνονταν ή όχι δημοτικές εκλογές, μπροστά στο μείζον θέμα που είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός, να δοθούν αρμοδιότητες, ευθύνες και τα απαραίτητα μέσα στις τοπικές αρχές για να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν το πολύ σημαντικό έργο που έχουν, για την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

«Το ζητούμενο είναι το τι θα εξοικονομηθεί διαχρονικά μέσα από τη μεταρρύθμιση, καθώς οι δημοτικές και τοπικές αρχές θα δουλεύουν πιο αποτελεσματικά, θα υπάρξουν συνέργειες, θα σταματήσουν φαινόμενα όπως από τη μια πλευρά του δρόμου να μαζεύει τα σκουπίδια ο ένας δήμος και από την άλλη ο άλλος δήμος».

Εξέφρασε την ελπίδα να δουλέψουν όλοι ώστε από το 2024 και έπειτα, να αρχίσει η νέα εποχή για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ότι αφορά το δήμο Λεμεσού, προνοείται η συνένωση του με τους δήμους Μέσα Γειτονιάς και την περιοχή Τσερκέζη.

Πυρίλλης: Τελικές αποφάσεις σε μια εβδομάδα

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος είχε εκφράσει την πρόθεση να μην επαναδιεκδικήσει για τρίτη θητεία τη δημαρχεία Παραλιμνίου για προσωπικούς λόγους, δήλωσε στη StockWatch ότι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την τελική του απόφαση σε σχέση με τις νέες εξελίξεις.

«Θα πρέπει να συζητήσω με συνεργάτες, φίλους αλλά και με την οικογένεια μου και τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσω την απόφαση μου εάν τελικά θα παραμείνω για ακόμη δυόμιση χρόνια στη δημαρχεία ή θα παραιτηθώ».

Πάντως, στα νομοσχέδια που ενέκρινε χθες η Βουλή, περιλαμβάνεται πρόνοια ώστε σε περίπτωση που κάποιος δήμαρχος δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του για άλλα δυόμιση χρόνια, τα καθήκοντα του να αναπληρώνει ο αντιδήμαρχος.

Της Ηρώς Ευθυμίου