You are here

Νομοθεσία για branding κυπριακών προϊόντων

14/07/2020 13:48

Νομοθεσία για δημιουργία προϊόντων πιστοποίησης από αγροτικές περιοχές, θα ετοιμάσει η Κυβέρνηση με κύριο στόχο την προώθηση των προϊόντων αυτών, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας καθώς και την ενίσχυση του αγροτουρισμού. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Ανδρέας Κυπριανού είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία, παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου και του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών Κώστα Χαμπιαούρη συζητήθηκε η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία μιας νέας νομοθεσίας που θα αφορά την οικοτεχνία και τη μεταποίηση.
 
Είπε πως είναι μέσα στην εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό και την Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων, η δημιουργία πλαισίου δυνατοτήτων ανάπτυξης προϊόντων οικοτεχνίας τα οποία μέσα από την νομοθεσία θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης στην ύπαιθρο και δυνατότητες ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος.
 
Πρόσθεσε πως μέσα από τη νέα νομοθεσία, την οποία θα ετοιμάσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Υπουργείο Γεωργίας αλλά και άλλους φορείς, θα γίνει κατορθωτή η δημιουργία πιστοποίησης (branding) για διάφορες περιοχές της Κύπρου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως τόνισε, για προώθηση των κυπριακών προϊόντων.
 
Σημείωσε πως εφόσον ψηφιστεί η νομοθεσία, και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα πιστοποίησης περιοχής Τροόδους ή προϊόντα πιστοποίησης κρασοχωρίων ή κοκκινοχωρίων, με τη δική τους αξία και τη δική τους υποδομή.
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα, υπάρχει έτοιμη η νομοθεσία από την Ελλάδα, πάντοτε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών», είπε και ευχαρίστησε τον κ. Χαμπιαούρη για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για να τεθεί το θέμα ενώπιον της Επιτροπής, τον κ. Περδίο αλλά και όλους τους υπόλοιπους φορείς που έχουν συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για διασφάλιση των αγροτών, των παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας και του τουριστικού προϊόντος.
 
Από την πλευρά του ο κ. Χαμπιαούρης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κυπριανού να εγγράψει προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται, όπως είπε, για μια δράση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων υψηλής προτεραιότητας και με τη ψήφιση του συγκριμένου Νόμου θα δοθεί μια νέα δυναμική στις ορεινές κοινότητες.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, δήλωσε πως ως κόμμα δεν διαφωνούν με την πρόθεση της Κυβέρνησης για ετοιμασία Νομοθεσίας για την οικοτεχνία στις ορεινές, ημιορεινές και ακριτικές περιοχές, η οποία απαιτείται για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
 
«Ελπίζουμε ότι η Νομοθεσία αυτή θα βοηθήσει του παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων στις κατοικίες τους όπως είναι τα εδέσματα, η χειροτεχνία, τα κεραμικά και άλλα, να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό στις κοινότητές τους και δεν θα τους κλείσει με αυστηρές πρόνοιες αδειοδότησης. Τους ανθρώπους αυτούς θα πρέπει να τους βοηθήσουμε και όχι να τους κάνουμε ζημιά», είπε.
 
Ο κ. Κώστα ανέφερε τέλος, ότι η πιστοποίηση των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων σημειώνει τεράστια καθυστέρηση με κίνδυνο να χάσουμε κάποια προϊόντα μας όπως το χαλούμι.

Στο κράτος τα έξοδα ετοιμασίας φακέλου για προϊόντα ΠΟΠ

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε σήμερα πως στον Προϋπολογισμό του 2021 υπάρχει κονδύλι για πρώτη φορά, ώστε οποιοσδήποτε παραγωγός παραδοσιακού προϊόντος θα μπορεί να ετοιμάζει τον φάκελο ΠΟΠ με έξοδα του κράτους για υποβολή στην ΕΕ.
 
Μέχρι σήμερα, όποιος ήθελε να εγγράψει κάποιο προϊόν ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης θα έπρεπε ο ίδιος ή μια ομάδα παραγωγών να καταβάλουν το κόστος του φακέλου. Σήμερα, μετά και από πιέσεις της Επιτροπής της Βουλής, το κόστος θα καταβάλλεται από το κράτος.