You are here

Τ. Κληρίδης: Σωστό βήμα η δημιουργία νέου Συνεργατισμού

07/07/2020 14:45

Ως ένα σωστό βήμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Τάκης Κληρίδης, το ενδεχόμενο σύστασης ενός νέου Συνεργατισμού, που θα απευθύνεται στον αγροτικό κόσμο, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι κάτι που δεν έχει ακόμα μελετηθεί.

Ο κ. Κληρίδης συμμετείχε σε συνεδρίαση της επιτροπής γεωργίας η οποία είχε συνάντηση με το συμβούλιο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας για σκοπούς συζήτησης θεμάτων που αφορούν στην αγροτική οικονομία. Κατά τη συνεδρίαση, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στις προσπάθειες επανασύστασης του συνεργατισμού για τον αγροτικό τομέα,  σε μια προσπάθεια που βρίσκει ενωμένες τις αγροτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αναφέρθηκε.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι, ένα από τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση, αφορούσε το κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν μικρές χρηματοπιστωτικές μονάδες κατά το πρότυπο στη βάση του οποίου είχε ξεκινήσει ο Συνεργατισμός, για τον αγροτικό τομέα.

«Είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τομέας» είπε ο κ. Κληρίδης σημειώνοντας ότι το συμβούλιο δεν έχει μελετήσει ακόμα το θέμα αν και, όπως είπε, είναι κάτι που μελετάται από διάφορους φορείς. «Είναι σωστό βήμα, αλλά δεν το έχουμε μελετήσει», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία και τις διεργασίες για τη σύσταση του νέου Συνεργατισμού, ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας Αντρέας Καυκαλιάς εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν, τονίζοντας πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ανάλογη πολιτική βούληση από πλευράς κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας σημείωσε πως την πρωτοβουλία στηρίζει και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης ενώ, από πλευράς Οικολόγων, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα τέτοιο οργανισμό ή μικρούς οργανισμούς για την εύκολη δανειοδότηση αγροτών, χαρακτηρίζοντας το κλείσιμο του Συνεργατισμού ως έγκλημα για τον αγροτικό κόσμο.

Στα σκαριά εξειδικευμένη μελέτη για αγροτική οικονομία

Όπως ενημερώθηκε η επιτροπή γεωργίας εκ μέρους του κ. Κληρίδη, το συμβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία διενέργειας δύο μελετών.

Η μία αφορά στη μακροχρόνια στρατηγική μελέτη για την κυπριακή οικονομία, η οποία περιλαμβάνει και την αγροτική οικονομία και η δεύτερη, αφορά αποκλειστικά στην αγροτική οικονομία.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως κατά τη συνεδρίαση, ακούστηκαν απόψεις σημαντικές για το πώς θα εξελιχθεί η στρατηγική μελέτη για την οικονομία, καθώς επίσης, εισηγήσεις και προτάσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το καινούριο περιβάλλον για την αγροτική οικονομία. «Σε αυτό το πλαίσιο ακούμε εισηγήσεις και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων με την επιτροπή πάνω σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ζήτησαν να έχουν συνάντηση με το συμβούλιο οικονομίας πριν την χάραξη πολιτικής, ώστε να μεταφέρουν τις απόψεις τους και να αποτελέσουν κομμάτι του σχεδιασμού. Με την ανάγκη να εισακουστούν οι προτάσεις των αγροτικών οργανώσεων που ζουν τα προβλήματα του τομέα από πρώτο χέρι, όπως αναφέρθηκε, συμφώνησαν και τα μέλη της επιτροπής γεωργίας.

Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία και την ανάγκη να εφαρμοστούν στην πράξη συγκεκριμένοι τρόποι ενίσχυσης και αναβάθμισης του. Αναφορά έγινε στην ανάγκη ευελιξίας και παραχώρησης κινήτρων για να ασχοληθούν οι νέοι με τον τομέα της γεωργίας.

Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης κυπριακών προϊόντων, καταγράφοντας παραδείγματα χωρών αναφορικά με τις ενέργειες τους σε σχέση με την προώθηση και την αξιοποίηση του τομέα της γεωργίας.

Ο κ. Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι το συμβούλιο και οι σύμβουλοι που ετοιμάζουν τη μελέτη στρατηγικής ακούν και καταγράφουν τις εισηγήσεις που τίθενται ενώπιον τους.

«Για την αγροτική οικονομία σίγουρα ακούμε το υπουργείο γεωργίας και άλλους στο εξωτερικό που εφαρμόζουν άλλες μεθόδους», είπε, σημειώνοντας ότι η PwC στη μελέτη της εξετάζει πρακτικές άλλων χωρών που μπορεί να εφαρμόσει με τον ίδιο τρόπο ή καλύτερα η Κύπρος, που θα επιφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα και στην τιμή των κυπριακών προϊόντων.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαστε εδώ, είναι γιατί θέλουμε να κάνουμε αυτούς τους οποίους αφορούν οι αποφάσεις, συμμέτοχους, να είναι κοινωνοί από την αρχή, για να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ.Κληρίδη, οι εισηγήσεις που κατέθεσαν βουλευτές και παρευρισκόμενοι έχουν καταγραφεί και θα γίνουν ανάλογες εισηγήσεις που θα επιστρέψουν πίσω στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, προς υλοποίησή τους. «Μπορεί να μην εφαρμοστούν όλα όσα θα εισηγηθούμε αλλά και το 50% να εφαρμοστεί, θα είναι μεγάλο βήμα», σημείωσε.

Η επιτροπή έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση με το συμβούλιο οικονομίας για το φθινόπωρο, ώστε να αξιολογηθεί η πρόοδος της προσπάθειας που αφορά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Μετά το πέρας της συνεδρίαση, βουλευτές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία αποφασιστικότητας και προγραμματισμού .

Της Μαρίας Χαμπή