You are here

Ανοίγει ο δρόμος για στρατηγικό επενδυτή Σιλό Λεμεσού

11/04/2022 18:42

Στην αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €90 χιλ. προχώρησε σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για την κάλυψη του κόστους αγοράς υπηρεσιών εξωτερικού συμβούλου, για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του Σιλό Λεμεσού.

Το υπουργείο Οικονομικών με σχετική επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε την αποδέσμευση του κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών για σκοπούς επικαιροποίησης και οριστικοποίησης των όρων διαγωνισμού και προκήρυξης διαγωνισμού για επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του Σιλό Λεμεσού.

Σε τοποθέτηση του ενώπιον της Επιτροπής ο γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν διαφωνεί με την αγορά υπηρεσιών του εξωτερικού συμβούλου.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου δήλωσε ότι θα αναζητηθεί επενδυτής που θα δραστηριοποιηθεί ευρύτερα στην περιοχή της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί επενδυτής που θα δραστηριοποιηθεί μόνο στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι δαπανήθηκαν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια, αλλά θα χρειαστεί ο επενδυτής να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιώσεις.

Όσον αφορά τα αποθέματα σε σιτηρά, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γρηγορίου, είπε ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία διαπιστώθηκε ότι τα υπήρχαν αποθέματα σε ζωοτροφές για ενάμιση μήνα, σε σχέση με το 4% που προνοείται και αφορά 15 μέρες.

Σε σχέση με τα αποθέματα σε σιτηρά για ανθρώπινη χρήση ο κ. Γρηγορίου είπε ότι αρκούσαν για τεσσερισήμισι μήνες. Πρόσθεσε ότι ένεκα της παρατεταμένη κρίσης αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η αγορά  36 χιλιάδων τόνων σιτηρών για ζωοτροφές.

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι έτυχε αξιολόγησης το ενδεχόμενο αποθήκευσης των σιτηρών αυτών στο Σιλό Λεμεσού, αλλά κατέληξαν να αποθηκευτούν σε αποθήκες εισαγωγέων σιτηρών.

Όπως είπε το κόστος αποθήκευσης των στρατηγικών αποθεμάτων στο Σιλό Λεμεσού ανερχόταν σε 2,30 ευρώ τον τόνο ανά μήνα, ενώ η προσφορά από εισαγωγείς ήταν στα δύο ευρώ τον τόνο ανά μήνα.

Πρόσθεσε ότι σε ενδεχόμενο φύλαξης τους στο Σιλό Λεμεσού θα υπήρχε επιπρόσθετο κόστος οκτώ ευρώ τον τόνο για μεταφορά των σιτηρών στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ε.Χ.