You are here

Εισαγόμενα αυγά και κρέας βαφτίζονται κυπριακά

29/03/2022 15:22

Πράγματα και θαύματα ακούστηκαν από εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, η οποία έθεσε σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο της τις  αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται, καθώς και την ανάγκη στήριξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.

Μεταξύ άλλων καταγγέλθηκε ότι αυγά από την Ισπανία και την Πολωνία βαφτίζονται κυπριακά και διατίθενται στην αγορά, εισαγόμενο κρέας φέρει σφραγίδες Κύπρου, καθώς και ότι οι ποσότητες χαλουμιού, είναι πολύ μεγαλύτερες από την ποσότητα του γάλακτος που παράγεται.

Ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του τομέα, ενώ έψεξαν και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το χαμηλό ποσό που θα διαθέσει για στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα.

Την οριζόντια στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός από τη διάθεση στην αγορά προϊόντων από το εξωτερικό που προωθούνται ως κυπριακά.

Όσον αφορά τις τιμές των σιτηρών είπε ότι επιβάλλεται έλεγχος και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων μεταξύ των οποίων τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για αγροτικούς σκοπούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως ανέφερε ότι λόγω έλλειψης ελέγχων και  νομοθεσίας εισαγόμενα προϊόντα διατίθενται στην αγορά ως κυπριακά, ενώ διέψευσε ότι οι παραγωγοί μετακύλησαν τις αυξήσεις στα προϊόντα.

Ζήτησε τα μέτρα και οι επιδοτήσεις που θα αποφασισθούν από την κυβέρνηση να είναι στοχευμένα, ώστε να στηριχθούν οι κλάδοι οι οποίοι έχουν πληγεί.

Ο γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας κάκισε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως είπε, ενώ παίρνει αποφάσεις για κυρώσεις λόγω πολέμου στην Ουκρανία, αποφάσισε για τη στήριξη των κυπρίων κτηνοτρόφων να διατεθεί κονδύλι μόλις €630 χιλ.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης εξέφρασε την απογοήτευση του για το μικρό κονδύλι που διατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη του αγροτικού κόσμου. Σημείωσε όμως, ότι λήφθηκε απόφαση χρήσης του εργαλείου για αύξηση κατά 200% του ποσού από κυβερνητικά κονδύλια.

Απαντώντας από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, Αντώνης Ιωάννου, είπε ότι παρακολουθούν την αγορά και δεν αποκλείεται να επέμβουν με την επιβολή πλαφόν και σε άλλα προϊόντα, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Σιτηρά από τη Ρουμανία

Ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται άμεσα από το πόλεμο στην Ουκρανία, με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, στις πρώτες ύλες και τις ζωοτροφές ανάφερε ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Γρηγορίου.

Όσον αφορά την αγορά σιτηρών είπε ότι έχουν αγοραστεί οι 36 χιλ. τόνοι σιτηρών και αναμένεται εντός 15μέρου οι 20 χιλ. τόνοι καλαμπόκι να έρθουν στην Κύπρο από τη Ρουμανία. Πρόσθεσε ότι έχουν εξασφαλιστεί επίσης 16 χιλ. τόνους κριθάρι σε διεθνή προσφορά που προέβη η Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Γρηγορίου δήλωσε ότι λήφθηκε απόφαση τα στρατηγικά αποθέματα να αποθηκευτούν από τους εισαγωγείς σιτηρών, έναντι μηνιαίας χρέωσης, προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους των εισαγωγέων για διευθέτηση του ζητήματος.

Στους εισαγωγείς τα στρατηγικά αποθέματα

Πρόσθεσε με βάση διάταγμα που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στην επίσημη εφημερίδα, οι εισαγωγείς θα έχουν υποχρέωση διατήρησης αποθεμάτων της τάξης του 4% του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Σημείωσε ότι με αυτή τη διευθέτηση η Δημοκρατία θα διατηρεί στρατηγικά αποθέματα για διάστημα 45 ημερών περίπου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα σιτηρά αγοράστηκαν στην τιμή των €412 περίπου.

Ο κ. Γρηγορίου είπε επίσης για την αύξηση στις τιμές των σιτηρών, αυτές παρατηρήθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ως εκ τούτου το υπουργείο παραχώρησε €9 εκατ. στον κτηνοτροφικό τομέα, αναφέροντας ότι δόθηκαν ήδη οι κεφαλαιακές επιδοτήσεις στους αιγοκτηνοτρόφους και πως εντός Απριλίου θα δοθούν και σε αγελαδοτρόφους και χοιροτρόφους.

Ανάφερε ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι και μετά από σειρά συναντήσεων με τις αγροτικές οργανώσεις να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου για τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου.

Της Ελένης Χαραλάμπους