You are here

Φρένο σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

13/07/2020 06:58

Φρένο σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζονται επί σειρά πολλών ετών σε βάρος παραγωγών αναμένεται να θέσει νομοσχέδιο του υπουργείου γεωργίας, το οποίο βρίσκεται ήδη για επεξεργασία στη νομική υπηρεσία του κράτους.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής, το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί επιτακτική ανάγκη μετά τα ευρήματα έρευνας που έχει διεξάγει επιτελική τεχνοκρατική ομάδα με βάση την οποία έχουν εντοπιστεί πρακτικές οι οποίες λειτουργούν διαχρονικά σε βάρος των παραγωγών.

«Έφθασε η ώρα αυτές οι πρακτικές να αναχαιτιστούν και να εκλείψουν οριστικά με τη θέσπιση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου», τόνισε ο κ. Καδής.

Κληθείς να αναφερθεί συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ο υπουργός γεωργίας είπε ότι αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί εντόπισαν τιμολόγια παραγωγών που δεν αναγραφόταν η αρχική τιμή των γεωργικών προϊόντων που διέθεσαν προς πώληση στην αγορά, παρά μόνο, όπως είπε, η τελική τιμή την οποία συμπλήρωσαν οι ίδιοι οι έμποροι.

Ο κ. Καδής εξήγησε ότι το φαινόμενο αυτό προκαλεί μεγάλη στρέβλωση στην αγορά και στις τιμές, πράγμα το οποίο, όπως υποστήριξε, επενεργεί σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και σε βάρος των ίδιων των παραγωγών οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό, καρπούνται το λιγότερο μερίδιο από το κέρδος.

Υποστήριξε ότι κάποιοι έμποροι σκόπιμα συμπληρώνουν εκ των υστέρων τις τιμές στα τιμολόγια, χωρίς να υπάρχουν καν ενδείξεις για τις αρχικές τιμές που αγόρασαν τα προϊόντα από τους παραγωγούς.

«Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται δυστυχώς κατά κόρο από μερίδα εμπόρων», παρατήρησε ο κ. Καδής

Σημείωσε επίσης ότι μικρή μερίδα εμπόρων απαιτεί από τους παραγωγούς πιστώσεις μέχρι και ένα χρόνο, προκαλώντας προβλήματα ρευστότητας στους παραγωγούς.

Τόνισε ότι στο νομοσχέδιο  προβλέπονται αυστηρές ποινές και υπέδειξε:

«Είναι απαράδεκτο, έμποροι να ακυρώνουν την τελευταία στιγμή τις παραγγελίες τους, αφήνοντας εκτεθειμένους γεωργούς, χωρίς να υφίστανται οποιωνδήποτε κυρώσεων».

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του υπουργείου για αναβάθμιση της ποιότητας των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και προς τον σκοπό αυτό, σημείωσε, προωθείται η θεσμοθέτηση μέτρων για τη χρήση λιγότερων φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών.

Πρόσθεσε ότι για το σκέλος αυτό, το υπουργείο γεωργίας άνοιξε δίαυλο συνεργασίας και με την κύπρια επίτροπο για την υγεία, Στέλλα Κυριακίδου.

«Είναι μία τάση που υιοθετείται διεθνώς και η οποία έχει να κάνει με την ποιότητα της διατροφικής αλυσίδας για βιολογικά προϊόντα και η Κύπρος, θέλει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε αυτό το κεφάλαιο», υπογράμμισε.

«Έχουμε ως νησί», είπε, «αρκετά πλεονεκτήματα και στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε το ρόλο του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό της ποιότητας της ταυτότητας αγαθών όπως είναι το χαλούμι, η πατάτα και τα αλλαντικά τις Πιτσιλιάς».

Ειδικότερα για την πατάτα, ο υπουργός γεωργίας δήλωσε ότι αναμένονται στην Κύπρο πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα για να βοηθήσουν ώστε να εμπεδωθεί στη διεθνή αγορά η άριστη ποιότητα και η γεωγραφική ταυτότητα της πατάτας, ώστε με αυτόν τον τρόπο, να αποφεύγονται και να αντιμετωπίζονται προβλήματα μιμητισμού από άλλες χώρες.

Του Λεύκου Χρίστου