You are here

Κ. Καδής: Συνεχής προσπάθεια κατοχύρωσης του χαλουμιού

12/11/2019 14:12

H προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) είναι συνεχής και δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή, διαβεβαίωσε ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο κ. Καδής, μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας των επιτροπών εμπορίου και γεωργίας, ξεκαθάρισε ότι οι λύσεις αυτές δεν θα υποσκάπτουν την κυπριακή Δημοκρατία αλλά θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια του προϊόντος και την φήμη του διεθνώς.

Εξήγησε επίσης ότι η παραγωγή και η εμπορία του χαλουμιού από τα κατεχόμενα, αποτελεί το μόνο εμπόδιο για κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημείωσε ότι «προκύπτουν νομικά και πολιτικά ζητήματα και αναζητούμε ένα τρόπο για σύσταση μηχανισμού, ο οποίος θα ελέγχει την ασφάλεια και την υγιεινή του χαλουμιού, χωρίς να επηρεάζεται η κυριαρχία της κυπριακής Δημοκρατίας και η φήμη του προϊόντος».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν μελετάται το ενδεχόμενο απόσυρσης του φακέλου του χαλουμιού γιατί υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι να χαθεί το ΠΟΠ».

Σύμφωνα με το φάκελο του χαλουμιού, ο οποίος κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2024 θα πρέπει το αιγοπρόβειο γάλα να φθάνει στο 51% και το υπόλοιπο να είναι αγελαδινό. Σήμερα το ποσοστό είναι 80% αγελαδινό και 20% αιγοπρόβειο.

Ο υπουργός εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επίσης παρέστη στη συνεδρία, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 100 δικαστικές υποθέσεις κατά εταιρειών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες καταπατούν το όνομα του χαλουμιού. Ανάμεσα τους και το Μπάρμπεκιου-Λούμι.

Οι εξαγωγές το 2018 ανήλθαν στα €194 εκ. ενώ το 2019 μέχρι τον Ιούλιο οι εξαγωγές έφθασαν τα €136 εκ., δηλαδή σημείωσαν αύξηση 25%.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι για την χρήση γαλακτόσκονης στους τόπους παραγωγής, δηλαδή στα τυροκομεία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Αντρέας Κυπριανού, δήλωσε ότι «είναι τραγικό γιατί δεν καταφέραμε εδώ και 5 χρόνια, από την ημερομηνία υποβολής του φακέλου το 2014, να κατοχυρώσουμε το χαλούμι, όταν για άλλα προϊόντα απαιτούνται μερικοί μήνες».

Ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε και απότυχε πολιτικοποιώντας το χαλούμι. «Θα κλάψουμε επί ερειπίων», είπε, αν δεν τα καταφέρουμε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης κατήγγειλε ότι στην Κύπρο το χαλούμι πωλείται προς €12-€13 το κιλό, ενώ στην Φιλανδία €6 το κιλό.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι «δυστυχώς η έλλειψη στρατηγικής για την εγγραφή του χαλουμιού και οι υποσχέσεις των αρμοδίων συνεχίζονται. Η πρόταση της κυβέρνησης να εμπλέξει τους Τ/κ είναι ο βασικός λόγος που η αίτηση μας μπήκε στα συρτάρια της Κομισιόν».

Ο πρόεδρος του συνδέσμου τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, ο οποίος χαρακτήρισε το χαλούμι τον λευκό χρυσό της Κύπρου, προειδοποίησε ότι αν εφαρμοστεί το πρότυπο του χαλουμιού, ο λευκός χρυσός της Κύπρου, τα μισά τυροκομεία θα κλείσουν και από τις 13 χιλιάδες οικογένειες οι οποίες ζουν από τα τυροκομεία, μόνο οι 5 χιλιάδες θα συνεχίζουν να εργάζονται.

Εκπρόσωποι γεωργικών οργανώσεων ανέφεραν ότι η Γαλλία από φέτος εξάγει τυρί με το όνομα χαλούμι στις αραβικές χώρες και ότι γίνεται εισαγωγή λευκού τυριού από την Βουλγαρία, το οποίο χρησιμοποιείται από φούρνους στις χαλουμωτές και στα εστιατόρια πωλείται ως χαλούμι.

Κατήγγειλαν ακόμη ότι χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα, ομοιοποιητής, στο οποίο τοποθετείται γαλακτόσκονη με νερό και στην συνέχεια το προϊόν χρησιμοποιείται σαν γάλα για παρασκευή χαλουμιού.

Της Ηρώς Ευθυμίου