You are here

Κλείσιμο ΟΓΑ και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο γεωργίας

12/07/2019 20:13

Στο τμήμα γεωργίας του υπουργείου γεωργίας μεταφέρονται τόσο αρμοδιότητες όσο και προσωπικό του οργανισμού γεωργικής ασφάλισης με βάση τη νομοθεσία που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η  βουλή.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει παράλληλα τη δημιουργία ταμείου για διαχείριση κινδύνων και αντιστάθμιση ζημιών στη γεωργική παραγωγή, ώστε να επιτευχθεί μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος γεωργικής ασφάλισης στη βάση σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβούλιου, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2015.

Με τις πρόνοιες του πρώτου νομοσχεδίου που ψήφισε η βουλή μεταφέρονται οι θέσεις και το προσωπικό του ΟΓΑ στο Τμήμα Γεωργίας, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και στο Γενικό Λογιστήριο.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επιδιώκεται η διαχείριση κινδύνων στη γεωργική παραγωγή μέσω σχεδίων ενίσχυσης που καταρτίζει και διαχειρίζεται το Τμήμα Γεωργίας, η ίδρυση ειδικού Ταμείου Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής για εξυπηρέτηση των εν λόγω σχεδίων και η δημιουργία ειδικής επιτροπής η οποία θα διαχειρίζεται το ταμείο αυτό.

Με το τρίτο νομοσχέδιο επιδιώκεται η τροποποίηση του περί Γεωργικής Ασφαλίσεως Νόμου, ώστε να καταργηθούν ορισμένες αρμοδιότητες του ΟΓΑ και να καθοριστεί ότι, εφόσον ο Υπουργός Γεωργίας εκδώσει το αναγκαίο διάταγμα για τη διάλυση του οργανισμού, κάθε ποσό που έχει εισπραχθεί από ή που οφείλεται προς τον οργανισμό, καθώς και οι υποχρεώσεις του, θα μεταφερθούν στο Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής, το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί, με σκοπό την ομαλή διάλυση του οργανισμού.

Η πλειοψηφία υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για μείωση των εισφορών των γεωργών στο ταμείο κατά  10%. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς διευκρίνισε πως το ποσό που θα απωλεσθεί με τη μείωση των εισφορών των αγροτών θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Τροπολογία του ΔΗΣΥ για ενημέρωση των αγροτών αναφορικά με τις ζημιές επίσης υπερψηφίστηκε ενώ, τροπολογία του ΑΚΕΛ για μείωση των εισφορών κατά 20% απορρίφθηκε με 17 ψήφους υπέρ, 25 εναντίον.
 

Στο πλαίσιο της εξέτασης των νομοσχεδίων ο υπουργός γεωργίας υποστήριξε ότι οι πρόνοιές αντικατοπτρίζουν τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση απόψεων που επιτεύχθηκε ύστερα από ευρεία διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και τις αγροτικές οργανώσεις. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος γεωργικής ασφάλισης θα συμβάλει μεταξύ άλλων, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος, μέσω της μείωσης διοικητικών εξόδων που προκύπτουν από τη λειτουργία του ΟΓΑ, αλλά και μέσω της αναμενόμενης μείωσης καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην καταβολή των σχετικών ενισχύσεων.

Επίσης, εκτιμάται ότι οι αλλαγές θα συμβάλουν στην ίση μεταχείριση και στην αλληλεγγύη μεταξύ αγροτών, καθώς πλέον όλοι οι αγρότες θα συνεισφέρουν υποχρεωτικά στο υπό ίδρυση Ταμείο Προστασίας και Ασφάλισης της Γεωργικής Παραγωγής και θα λαμβάνουν ενίσχυση για όλους τους κινδύνους, αφού ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και το ρίσκο της εκάστοτε καλλιέργειας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα στους γεωργούς να καταβάλλουν την απαιτούμενη εισφορά τους όχι μόνο απευθείας στο Τμήμα Γεωργίας, αλλά και με αποκοπή της από ενισχύσεις που οφείλονται σε αυτούς από τον ΚΟΑΠ, ώστε να διευκολυνθεί ο αγροτικός κόσμος και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Συναφώς, ανέφερε ότι το ύψος της καταβλητέας εισφοράς για κάθε καλλιέργεια έχει καθοριστεί στη βάση στατιστικών δεδομένων και ιστορικού των ζημιών και επισήμανε ότι το ύψος των σχετικών εισφορών που θα καταβάλλουν οι γεωργοί στο υπό ίδρυση ταμείο θα είναι πιο χαμηλό από το αντίστοιχο ύψος που κατέβαλλαν στον ΟΓΑ, ενώ το ύψος των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν θα είναι στο ίδιο ή υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνουν σήμερα.

Μέλη της επιτροπής γεωργίας είχαν εκφράσει την ανησυχία τους σε σχέση με κενά και αδυναμίες που διαπίστωσαν στα νομοσχέδια όπως είχαν κατατεθεί αρχικά.

Το τμήμα γεωργίας προχώρησε σε εκ νέου διαβούλευση με τις οργανώσεις των αιγοπροβατοτρόφων και ενημέρωσε για την υιοθέτηση απαιτούμενων μέτρων για διασφάλιση της ομαλής συμμετοχής των αιγοπροβατοτρόφων στο προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή και για τη μείωση της ετήσιας εισφοράς για τους αιγοπροβατοτρόφους από €0,80 κατά κεφαλή στα €0,40.

Οι εν λόγω αλλαγές περιλήφθηκαν μαζί με άλλες, στα αναθεωρημένα κείμενα νομοσχεδίων που κατέθεσε το τμήμα γεωργίας.                    

Μ.Χ.