You are here

Στη βουλή τα επισκέψιμα αγροκτήματα

20/11/2022 06:00

Πρόταση νόμου η οποία θα ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία των επισκέψιμων αγροκτημάτων, κατέθεσε στη βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, στη βουλή.

Σύμφωνα με την έκθεση της πρότασης, σκοπός είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων.

Ειδικότερα με τις πρόνοιες ρύθμισης, καθορίζεται το πλαίσιο αδειοδότησης και δημιουργίας μητρώου για την εγγραφή επισκέψιμων αγροκτημάτων, η οποία θα τηρείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Επίσης εισάγονται πρόνοιες για την κατηγοριοποίηση των εν λόγω αγροκτημάτων σε θεσμικές ενότητες, πρόσθετα της κύριας αγροτικής κτηνοτροφικής και αλιευτικής δραστηριότητας, της δυνατότητας ανάπτυξης σε αυτά υποδομών διαμονής και διανυκτέρευσης, υποδομών εστίασης και αναψυχής, καθώς και υποδομών για παροχή εκπαίδευσης σε ενδιαφερομένους.

Όπως σημειώνεται, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να θεσμοθετηθεί η ίδρυση και λειτουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων για να διασφαλιστεί η ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών και των παραχωμένων υπηρεσιών.

Η άδεια ισχύει για περίοδο τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσης της και ανανεώνεται για περίοδο πέντε ετών κάθε φορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και αφού καταβληθεί το καθορισμένο τέλος.

Σημειώνεται ότι η άδεια λειτουργίας του επισκέψιμου αγροκτήματος, δεν εκδίδεται εκτός εάν το προτεινόμενο αγρόκτημα συνδυάζει τη γεωργοκτηνοτροφία, ως δραστηριότητα μαζί με άλλες χρήσεις, όπως οικοτεχνία, αγροτική βιοτεχνία, εστίαση, διαμονή και διανυκτέρευση, αθλητικές δραστηριότητες, ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά, δραστηριότητες πολιτισμικού και εμπορικού χαρακτήρα και άλλες.

Ο παρών νόμος αναφέρεται ως επί της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων νόμος του 2022.

Η.Ε.