You are here

Ύστατη έκκληση Καδή για χαλλούμι

08/03/2022 19:50

Ύστατη έκκληση απηύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής προς όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή χαλλουμιού να αποδεχτούν τη συμβιβαστική πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας για να αρχίσει η μαζική παραγωγή του προϊόντος ως Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σε διαφορετική περίπτωση είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέα θα καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές και το ευρωπαϊκό δίκτυο για την πάταξη της απάτης στα τρόφιμα όλα τα προϊόντα που φέρουν το όνομα του χαλλουμιού χωρίς να τηρούν τις προδιαγραφές.

Ο Υπουργός ανέμενε να δει σήμερα τις προτάσεις των μερών γραπτώς. Όπως είπε, υπάρχει περίπτωση η προσπάθεια του Υπουργείου να τελεσφορήσει και να αποδεχτούν την πρόταση του ώστε να αρχίσει η μαζική παραγωγή χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Σε διαφορετική περίπτωση ανέφερε θα εφαρμόσουν τον νόμο και τον κανονισμό όπως θα τους καθοδηγήσει η Νομική Υπηρεσία. Τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να τυγχάνουν εμπορίας, όπως είπε, με όποιο άλλο όνομα επιθυμούν.
 
Την ίδια ώρα δήλωσε την πρόθεση του Υπουργείου να στηρίξει τους αιγορποβατοτρόφους για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος μέχρι το 2024.
 
Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών ότι δεν παράγεται ακόμα μαζικά χαλλούμι ΠΟΠ λόγω ανεπαρκών ελέγχων, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό γίνεται επειδή οι τυροκόμοι δίνουν μια δική τους νομική ερμηνεία στο εμπορικό σήμα και παράγουν χαλλούμι με αυτό τον τρόπο.
 
Εμπλεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν σε 13 σημεία στα οποία συμφώνησαν για το θέμα της παραγωγής χαλλουμιού, ενώ ο κ. Καδής ανέφερε ότι αυτά αφορούν θέματα ήσσονος σημασίας τα οποία μπορούν εύκολα να αλλάξουν. Όπως είπε, κατέληξαν σε τέσσερα σημεία που αφορούν τις αλλαγές στο σχήμα και βάρος, στις φυλές των ζώων, στο ποσοστό υγρασίας και απομένει το θέμα της ποσόστωσης του γάλακτος, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
 
Ο Υπουργός σημείωσε ότι αντί να κινηθεί από την αρχή νομικά με όσος δεν εφαρμόζουν το πρότυπο αποφάσισε να κάνει μια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, με βάση τη θέση ότι όλα τα προϊόντα που φέρουν το όνομα χαλλούμι πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ και να φέρουν την ανάλογη σήμανση. Παράλληλα δήλωσε ετοιμότητα για υιοθέτηση αλλαγών στη βάση διαδικασιών που θα είναι όμως αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι το Υπουργείο ακολουθεί τις προδιαγραφές και οδηγίες για τα εμπορικά σήματα με βάση τη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας.

Η προσπάθεια, είπε, θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των εμπορικών σημάτων, ενώ ανέφερε ότι και οι έλεγχοι για το εμπορικό σήμα θα μπορούσαν να γίνονται από έναν οργανισμό όπως η Bureau Veritas.
 
Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Εμπορίου Παναγιώτα Πατσαλή αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν από το 2017 μέχρι το 2020 για την εφαρμογή της ποσόστωσης στο χαλλούμι και την επιβολή προστίμων, ενώ ανέφερε ότι το 2021 δεν έγιναν έλεγχοι στην Κύπρο αλλά έγιναν σε αγορές του εξωτερικού από εμπορικού συμβούλους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Έντονη συζήτηση μεταξύ παραγωγών και αγροτικών οργανώσεων

‘Έντονη ήταν η συζήτηση στην επιτροπή μεταξύ των εμπλεκομένων στην παραγωγή χαλλουμιού και των αγροτικών οργανώσεων.
 
Ο  Σωτήρης Καδής, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγορποβατοτρόφων ζήτησε άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, αφού όπως είπε διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε ποσοστό 5% του γάλακτος που προβλέπεται στο ΠΟΠ.
 
Εκ μέρους του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων ο Νίκος Παπακυριακού είπε ότι γράψαμε ένα προϊόν που δεν μπορεί να παραχθεί και κατοχυρώσαμε ένα ευρωπαϊκό προϊόν του μέλλοντος, την ώρα που αγορές του εξωτερικού βρήκαν χαλλούμια από αλλού για να κάνουν τη δουλειά τους. Εξέφρασε ανησυχία ότι το πρώτο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου θα γίνει το τελευταίο αν δεν λυθούν τα προβλήματα.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου είπε ότι τα ψυγεία τους είναι γεμάτα από αποθέματα χαλλουμιού και ότι επιθυμούν μια λύση που θα προβλέπει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα κιλό από τις εξαγωγές τους γιατί "έχυσαν αίμα" για να τις φέρουν στο σημείο που της έφεραν.
 
Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να στήριξης όλων των επαγγελματικών κλάδων, ενώ σημείωσαν ότι τα εμπορικά σήματα δεν είναι νομικά κατοχυρωμένα και μόνο το ΠΟΠ εξασφαλίζει το χαλλούμι.
 
Ο καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ στο αντικείμενο της «Επιστήμης και Τεχνολογίας Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης» Φώτης Παπαδήμας σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει νομιμοποίηση μιας δεύτερης κατηγορίας προϊόντων παρόμοιας με το χαλλούμι, με τρόπο που να μην δημιουργείται σύγχυση με το προϊόν ΠΟΠ. Διερωτήθηκε κατά πόσο το χαλλούμι που κυκλοφορεί τώρα στην Κύπρο είναι νόμιμο.  
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έπρεπε από 1η Οκτωβρίου να αρχίσει την εφαρμογή του προτύπου και το Υπουργείο Εμπορίου να κάνει ελέγχους. Ακούσαμε, είπε, σήμερα ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν έχει κάνει ελέγχους, δεν ξέρει πόσα αποθέματα υπάρχουν στις αποθήκες των τυροκόμων και πόσα είναι σύμφωνα με το πρότυπο. Κάλεσε τα δύο Υπουργεία να εφαρμόσουν αυτά που έχει εγκρίνει η ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται από την εκτελεστική εξουσία είναι το χαλλούμι ως ΠΟΠ να εξαφανιστεί και να μείνει μόνο του χαλλούμι ως εμπορικό σήμα.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι ο Υπουργός δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του μετά την κατοχύρωση του ΠΟΠ και επέλεξε το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους. Ζήτησε να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις και όλοι να αναλογιστούν την κρισιμότητα των στιγμών. Σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε αλλά δεν ότι δεν θέλουμε να παράξουμε χαλλούμι με βάση το ΠΟΠ. Πρόσθεσε ότι αν συνυπάρχει το ΠΟΠ με το χαλλούμι από το εμπορικό σήμα θα υπάρχει σύγχυση, ενώ είπε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έπραξε τα δέοντα τα τελευταία δέκα χρόνια.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ζήτησε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για να συνεχίσει η εμπορία χαλλουμιού.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγίαννης είπε ότι παρόλο που η κατοχύρωση είναι μια κρατική επιτυχία δεν έχει καταστεί ακόμα εμπορική ή οικονομική επιτυχία. Ζήτησε στήριξη των παραγωγών ενώ είπε ότι υπάρχει εξαγωγή παρόμοιου προϊόντος παράνομα από τα κατεχόμενα.