You are here

«Ξέχασαν» το διακανονισμό χρεών – ΧΑΚ

15/07/2004 11:08

• Ψηφίστηκε όπως εφαρμοσθεί αρχές του 2005 κι ενώ τόκοι και πρόστιμα θα τρέχουν μέχρι τότε...


Αμέλεια; αβλεψία; προχειρότητα; Πως να χαρακτηρισθεί άραγε το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με κοινωνικές κατά κύριο λόγο προεκτάσεις – που αφορά οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλουν τα χρέη τους - αλλά και με απώλειες χιλιάδων λιρών για τα κρατικά ταμεία, δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τους «αντιπροσώπους του λαού». Η Βουλή από «λάθος» όπως υποστηρίζουν βουλευτές, ψήφισε όπως η εφαρμογή του σχετικού Νόμου ισχύσει στις αρχές του 2005, όπως και ο Νόμος για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Αναφερόμαστε βεβαίως στη δυνατότητα για διακανονισμό των χρεών αυτών, νομοσχέδιο το οποίο αναμένουν εδώ και χρόνια με αγωνία πολίτες, οι οποίοι αν και κέρδισαν κάποια χρήματα από το ΧΑΚ κατά τη «φούσκα του 1999, στη συνέχεια τα επανεπένδυσαν και έχασαν όχι μόνο τα κέρδη τους, αλλά και άλλα κεφάλαια τα οποία έχουν δανεισθεί. Σύμφωνα με το Νόμο, παραχωρείται η δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομικών, μέσω του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων να προχωρεί σε διακανονισμό με οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν όλο, ή μέρος του ποσού των φόρων που χρωστούν στο Φόρο Εισοδήματος.

«Το λάθος» ωστόσο της Βουλής, θα το πληρώσουν εκείνοι ακριβώς, για τους οποίους υποτίθεται ότι προωθήθηκε η νομοθεσία. Προκειμένου να βοηθηθούν και να απεγκλωβιστούν επειδή, αποδεδειγμένα αδυνατούν να διευθετήσουν παλιούς λογαριασμούς. Τα πρόστιμα και οι τόκοι λοιπόν, θα «τρέχουν» ως τα τέλη του έτους, αυξάνοντας σημαντικά τα χρέη των δυσπραγούντων αυτών πολιτών.

Τροποποίηση την άλλη Τρίτη;

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της StockWatch από κοινοβουλευτικούς κύκλους, μετά από παραστάσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, θα τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία ώστε να έχει άμεση ισχύ. Όπως πληροφορούμαστε, η τροποποίηση θα γίνει στην έκτακτη συνεδρία της Βουλής στις 20 Ιουλίου, κατά την οποία θα γίνει και η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, που διαδέχονται όσα μέλη έχουν εκλεγεί ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά το νομοσχέδιο - «Περί βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμος» - θα ψηφιζόταν χωριστά μεν, αλλά ταυτόχρονα με τις νομοθεσίες για την αμνήστευση των μυστικών λογαριασμών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Τελικά όμως, «εν τη σοφία» τους οι βουλευτές, αποφάσισαν να ενταχθεί στα πλαίσια της φορολογικής ρύθμισης για την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η εφαρμογή του οποίου έχει ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2005.

Όπως έγραψε και παλαιότερα η StockWatch, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Νόμου, προκαλεί δυσχέρειες και σοβαρά προβλήματα επί καθημερινής βάσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνεπάγονται και απώλειες εσόδων για τα Κρατικά Ταμεία τα οποία υπολογίζονται σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Διακανονισμός και ΧΑΚ

Στόχος της νομοθεσίας είναι η απεμπλοκή όλων όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να διευθετήσουν παλιούς λογαριασμούς και για τους οποίους ύστερα από το «διακανονισμό», τα οφειλόμενα ποσά είτε θα διαγράφονται, είτε θα διευθετούνται με τρόπους οι οποίοι θα διευκολύνουν τους πολίτες να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Στις περιπτώσεις περιλαμβάνονται επίσης, τόσο ηλικιωμένα άτομα τα οποία σήμερα καλούνται να καταβάλουν στο ΤΕΠ καθυστερημένους φόρους δεκαετιών, αλλά και άτομα τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν λόγω ασθενείας.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να απευθύνεται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και θα ζητά φοροαπαλλαγή προβάλλοντας έναν από τους πιο πάνω λόγους, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να μπορέσει να πείσει το διευθυντή του ΤΕΠ ότι όντως αδυνατεί να πληρώσει.

Σε περιπτώσεις που ο διευθυντής του ΤΕΠ διαπιστώνει ότι πραγματικά υπάρχει αδυναμία καταβολής της φορολογίας θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του θα υποβάλλει το κάθε αίτημα χωριστά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη