You are here

Θυμήθηκαν τα επενδυτικά χρέη...

05/11/2004 12:44
Τα επενδυτικά χρέη θυμήθηκε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θέτοντας στενά – αυτή τη φορά – χρονοδιαγράμματα σε κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και εμπορικές τράπεζες για την υιοθέτηση μιας κοινής φόρμουλας η οποία να δώσει λύσεις ή διευκολύνσεις στους επενδυτές που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας του μεγάλου σκανδάλου του Χρηματιστηρίου τη διετία 1999-2000.

Η πρόταση για αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων από τα επενδυτικά χρέη ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία κλήθηκαν και παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών.

Ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών ανέφερε πως το ποσό το οποίο χάθηκε από χέρια επενδυτών στην επίμαχη διετία του χρηματιστηρίου ανέρχεται στα £530 εκ. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κεραυνός, έχει την καλή θέληση να εξεύρει τρόπους με όλους τους εμπλεκόμενους για μια συναινετική λύση καθώς σχετική δέσμευση απορρέει και μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Κεραυνός διευκρίνισε ότι το κράτος θα χειριστεί το όλο θέμα στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων και δεδομένων των τελικών θέσεων που θα καταθέσουν η Κεντρική Τράπεζα, οι εμπορικές τράπεζες και ο συνεργατισμός. «Μελετούμε διάφορα σενάρια και αναμένω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει η επαναξιολόγησή τους με όλους τους φορείς που εμπλέκονται επί του θέματος». Άφησε να νοηθεί ότι η όποια λύση θα βρεθεί στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου ανάφερε ότι, η Βουλή έχει δώσει ένα χρονοδιάγραμμα δύο εβδομάδων σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να μελετήσουν τα διάφορα σενάρια και να επανέλθουν με δικές τους εισηγήσεις. Προσωπικά, σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου, θα είμαι πιεστικός για να εξευρεθεί λύση γι’ αυτό το μέγα κοινωνικό πρόβλημα που ανάκυψε εξαιτίας του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Οι περιουσίες και τα σπίτια πολλών επενδυτών βρίσκονται σε κίνδυνο και θα πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε όλα αυτά τα νοικοκυριά να μη χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους και τα υποθηκευμένα τους σπίτια.

Φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Εργοδοτικού Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Γιώργος Χατζηαναστασίου, ο οποίος αρκέστηκε να πει πως οι τράπεζες στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους θα συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο αρωγής. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες περιλαμβανομένης και της σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων των τραπεζών.

Η ρύθμιση των επενδυτικών χρεών συντηρείται εδώ και μια τριετία. Τον περσινό Δεκέμβριο το Υπουργείο Οικονομικών είχε ετοιμάσει αριθμό σεναρίων για να παρουσιαστούν στο Υπουργικό αλλά έκτοτε το θέμα ξεχάστηκε.

Λ.Χ.