You are here

Μαρκίδης: Συνταγματικό κώλυμα καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή στην 4μελή

13/06/2002 14:30
Δηλώσεις στη «SW»

«Λόγω συνταγματικού κωλύματος, καθίσταται αδύνατη η συμμετοχή μου στην τετραμελή επιτροπή που διόρισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για να μελετήσει το πόρισμα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής» δήλωσε στην Stockwatch, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο διορισμός αποτελεί πολιτική απόφαση, και ως εκ τούτου ο ίδιος ως ο Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιτροπή, εξέφρασε ωστόσο την ετοιμότητα του να παράσχει οποιαδήποτε, αποκλειστικώς, καθαρά νομική συμβουλή στα μέλη της εξ υπουργών επιτροπής.

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στη «SW» ότι έχει λάβει τα πρακτικά συνεδριάσεων των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών στα πλαίσια των ερευνών που διεξήγαγαν για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 και συνεχίζει τη μελέτη του πορίσματος των δύο επιτροπών. Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε επίσης, ότι είναι πάντοτε στη διάθεση της βουλής και ειδικότερα των δύο επιτροπών, οι οποίες άλλωστε όπως σημείωσε «επιζητούν» τη συνεργασία της Γενικής Εισαγγελίας και τη δική μου.

Την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα χαιρέτισε με δήλωση του στη «SW» ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης, χαρακτηρίζοντας την ως ενέργεια που αποδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τον διακρίνει, αλλά και το ήθος, την εντιμότητα και ακεραιότητα του Αλέκου Μαρκίδη. Όπως είπε ο κ. Πουργουρίδης πέραν του συνταγματικού κωλύματος υπήρχε θέμα ηθικής και δεοντολογίας στη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα σε μια επιτροπή που καλείται να κρίνει «εαυτόν» στη βάση του πορίσματος της βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας που εξεδόθη το πρωί σήμερα αναφέρει ότι «η φύση του πορίσματος είναι τέτοια, ώστε ο Γενικός Εισαγγελέας, ως Νομικός Σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών, δεν μπορεί να μετέχει ως μέλος τέτοιας Επιτροπής».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο κ. Μαρκίδης μελετά το πόρισμα και ότι στόχος της μελέτης είναι να εντοπισθούν περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει υπόνοια διάπραξης ποινικού αδικήματος που δεν έχει περιέλθει ακόμη στη γνώση της Νομικής Υπηρεσίας. Η μελέτη αποσκοπεί επίσης στη συλλογή πληροφοριών για υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, δήλωσε ότι πέραν της Νομικής Υπηρεσίας και άλλες κρατικές υπηρεσίες «θα βοηθήσουν την υπουργική επιτροπή να απαντήσει σε αυτά τα οποία, το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση στον υπουργό Οικονομικών και σε άλλους... όχι όμως με τόσο καθαρό τρόπο».

Του Κυριάκου Κυριακίδη