You are here

Πολλές αντιδράσεις... δύο στρατόπεδα

05/06/2002 19:00
«Ελαφρώς αντι- δεοντολογική» η επίρριψη ευθυνών στον Μαρκίδη

Αλυσιδωτές και ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί, ένθεν και ένθεν της βουλής, το ομόφωνα υιοθετηθέν πόρισμα των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών. Οι πρώτες αντιδράσεις που σημειώθηκαν από το πρωί και συνεχίστηκαν το απόγευμα, καταγράφουν ένα σκηνικό χωρισμένο κατ’ αρχήν σε δύο πολιτικά στρατόπεδα.

Από τη μια, των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΑΚΕΛ, δια του εκ των ηγετικών του στελεχών Άντρου Κυπριανού επισημαίνει ότι το πόρισμα έχει κατ’ εξοχήν πολιτική σημασία, με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάρκο Κυπριανού, να προσθέτει ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στις προεδρικές του 2003.

Το ΚΙΣΟΣ από την πλευρά του εκφράζει σε χαμηλούς τόνους τη δυσφορία του για τη δομή του πορίσματος. (το οποίο πάντως συμφωνήθηκε ύστερα από επίμονη θέση του ΑΚΕΛ), με τον πρόεδρο του Γιαννάκη Ομήρου να το χαρακτηρίζει ως "πόρισμα των Αγίων Πάντων", με την επισήμανση ότι από το πόρισμα απουσιάζει η "ιεράρχηση ευθυνών". Επιφυλάχθηκε μάλιστα, να εκφράσει τις θέσεις του κόμματος του κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο δεύτερο στρατόπεδο, Τάκης Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης - τα μόνα πολιτικά πρόσωπα στα οποία επιρρίπτονται ευθύνες για τα γεγονότα του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000 - επιστρέφοντας «τα βέλη» προς τους συντάκτες του πορίσματος κατηγόρησαν ευθέως τα πολιτικά κόμματα για προεκλογικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις ενόψει προεδρικών εκλογών.

Σαφώς πιο έντονος, ο Τάκης Κληρίδης αναφέρθηκε ρητά σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων με στόχο τις προεδρικές εκλογές, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Γενικός Εισαγγελέας, κατηγορώντας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ως τους υπεύθυνους γιατί μόλις την υστάτη (τελευταία συνεδρία των Επιτροπών) τέθηκε θέμα για το πρόσωπο του.

"Είναι φανερό ότι πρόκειται για πρόταση της τελευταίας στιγμής και θα μπορούσαν να αναβάλουν την έκδοση του πορίσματος και να με καλέσουν για να απαντήσω πριν εκδοθεί το πόρισμα," ανέφερε ο Αλέκος Μαρκίδης, για να προσθέσει ότι θα κρίνει ο κυπριακός λαός εάν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στο χρόνο δημοσιοποίησης του πορίσματος ή στο περιεχόμενό του με βάση τα δεδομένα και τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί.

Στο πλευρό του Γενικού Εισαγγελέα τάχθηκε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος παραδέχθηκε ότι η εναντίον του Αλέκου Μαρκίδη, επίρριψη ευθυνών «είναι ελαφρώς αντιδεοντολογική» από τη στιγμή που δεν κλήθηκε όπως είπε ενώπιον των επιτροπών. Αυτό πάντως, που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι και άλλα μέλη των δύο επιτροπών (π.χ. Άντρος Κυπριανού ΑΚΕΛ) έχουν την ίδια άποψη, δηλ. περί «ελαφρώς αντιδεοντολογικής» επίρριψης ευθυνών στον κ. Μαρκίδη. Ενώ Πουργουρίδης και Μάρκος Κυπριανού θεωρούν ότι προηγούμενες τοποθετήσεις του Γενικού Εισαγγελέα επί συναφών θεμάτων όταν κλήθηκε στη βουλή ως νομικός σύμβουλος του Κράτους, κάλυψαν πλήρως το θέμα ευθυνών.


Εν τω μεταξύ, στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κορυφωθούν οι αντιδράσεις των υπολοίπων φορέων και παραγόντων προς τους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες μέσα από το καταπελτικό πόρισμα της βουλής.

Του Κυριάκου Κυριακίδη