You are here

Θα βγουν «σπαθιά» στην Ολομέλεια

06/06/2002 16:45
Πόρισμα: Το σώσε σήμερα στη Βουλή

Το «σώσε» έγινε σήμερα στη βουλή με αφορμή το πόρισμα για τα γεγονότα στο ΧΑΚ.

Όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη οι οποίοι παρέστησαν σε διάφορες συνεδρίες του Νομοθετικού Σώματος κλήθηκαν να σχολιάσουν το πόρισμα, ενώ την ίδια στιγμή ήταν σαφής η πρόθεση των βουλευτών της συμπολίτευσης να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος των Γενικού Εισαγγελέα.

Υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης, άφησαν αιχμές για την παράλειψη των επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών να σχολιάσει επί της ουσίας τις ευθύνες του νομοθετικού σώματος για το ΧΑΚ, στηρίζοντας παράλληλα τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα έπρεπε να κληθεί ενώπιον των επιτροπών να καταθέσει την άποψη του για τα όσα του καταμαρτυρεί το πόρισμα.

Ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι το πόρισμα «σχολιάζει τους πάντες, όχι όμως και το Κοινοβούλιο», ο υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι στο πόρισμα γίνεται επιλεκτική επίρριψη ευθυνών, σημειώνοντας ότι ευθύνες για το ΧΑΚ έχουν όλοι. «Δεν υπάρχουν άμοιροι ευθυνών, συμπεριλαμβανομένης και της βουλής» τόνισε. Ο βουλευτής (ΔΗΣΥ) Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε άδικη τη προσθήκη για τον Γενικό Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι παραβιάζεται η αρχή του φυσικού δικαίου, σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει κάποιος να ακουστεί πριν καταδικαστεί».

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα στους κόλπους του Δημοκρατικού Συναγερμού με την Πινδάρου, να φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τους χειρισμούς των βουλευτών του κόμματος που μετείχαν στη τελική σύνταξη του πορίσματος με το οποίο επιρρίφθηκαν μόλις την «τελευταία στιγμή» και παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, ευθύνες και στο Γενικό Εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της βουλής ζητώντας το πλήρες κείμενο του πορίσματος.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν στη Stockwatch, βουλευτές του κόμματος που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Ολομέλειας και στη δεδομένη όπως έλεγαν, επιδίωξη της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί για προεκλογικούς λόγους το πόρισμα. Μάλιστα, ο βουλευτής Ιωνάς Νικολάου δήλωσε στα ΜΜΕ ότι το θέμα προτού υιοθετηθεί από τους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να παραπεμφθεί για συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ασκηθεί εντονότατη κριτική στην παράλειψη των δύο επιτροπών να καλέσουν ενώπιον τους, τους νομικούς συμβούλους του ΧΑΚ, δηλ. το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου.

Πάντως, όταν ο Ζαχαρίας Κουλίας, βουλευτής του ΔΗΚΟ, κλήθηκε στη βουλή να σχολιάσει την μη πρόσκληση των νομικών συμβούλων του ΧΑΚ ενώπιον των επιτροπών ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια με διάφορους τρόπους να εξοβελιστούν οι αλήθειες των ερευνών. «Να πάτε να ρωτήσετε τι γνωματεύσεις έδιδε ο νομικός σύμβουλος» είπε εξοργισμένος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη