You are here

Μετοχοδάνεια: Βουλή καλεί Μάρκο

20/11/2003 12:38

· «Ολικό» αδιέξοδο στα σχέδια ρύθμισης

· Ειδικό δικαστήριο προτείνει ο Προδρόμου

· Και Φορέα στα πρότυπα του ΦΙΚΒ ζητά ο Κουλίας


Στη βουλή μετατοπίζονται πλέον οι ελπίδες για ρύθμιση του θέματος των μετοχοδανείων, μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ότι το κράτος αδυνατεί να επωμιστεί το κόστος μιας πιθανής διευθέτησης. Με στόχο, μάλιστα, την επίσπευση των διαδικασιών και την οριστική επίλυση του θέματος, οι Σταύρος Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) και Δημήτρης Συλλούρης (ΔΗΣΥ), οι οποίοι χειρίζονται εκ μέρους της Βουλής το θέμα της ρύθμισης των επενδυτικών δανείων, ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού. Στις προθέσεις της βουλής για το θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στη StockWatch ο Σταύρος Ευαγόρου. Ο κ. Ευαγόρου δεν θέλησε να αναλύσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις για προσπέλαση του αδιεξόδου, σημειώνοντας πως θα αναμένει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης.

Όπως ανέφεραν όμως στη StockWatch άλλα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, με τα οποία επικοινώνησε, η εμπλοκή φαίνεται να δημιουργείται από τη διαπίστωση ότι είναι ανέφικτο το βασικό «εργαλείο» που επεξεργαζόταν το κοινοβούλιο για τη ρύθμιση των επενδυτικών δανείων, δηλαδή η δημιουργία Φορέα που θα αναλάμβανε τα μετοχοδάνεια. Το απαγορευτικό κόστος για τη σύσταση του Φορέα, αφού όπως έχει υπολογισθεί, απαιτείται ένα κονδύλι μεταξύ £85 εκ. - £125 εκ. έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε ναυάγιο την όλη προσπάθεια.

Με δεδομένο μάλιστα, πως κάτω από το βάρος των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο εκταμίευσης έστω και ενός σεντ από τα δημόσια ταμεία το όλο θέμα, έχει οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο, με αποτέλεσμα Βουλή και Κυβέρνηση να αναζητούν άλλους τρόπους για ένα καυτό κοινωνικό ζήτημα, για το οποίο άλλωστε, έχουν δεσμευθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η κυβέρνηση.

Ειδικό Δικαστήριο για μετοχοδάνεια...

Και ενώ γίνεται λόγος ήδη για την παλαιότερη πρόταση του υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, που προέβλεπε την παγοποίηση των επενδυτικών δανείων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων για περίοδο μερικών χρόνων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, υποβάλλει άλλες δύο εναλλακτικές εισηγήσεις. Πρώτον, τη δημιουργία για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενός «Ειδικού Δικαστηρίου» παρόμοιου με αυτό που συστάθηκε το 1962 για τα αγροτικά δάνεια. (σ.σ. πριν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τοκογλύφοι εκμεταλλεύονταν τους αγρότες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο η πρώτη κυβέρνηση της Δημοκρατίας έλυσε με τη δημιουργία του ΕΔ). Με τη δημιουργία αυτού του Σώματος, είπε στη StockWatch ο κ. Προδρόμου, «δεν θα χρειαστεί η ανάμιξη της κυβέρνησης και χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία».

Ως δεύτερη λύση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επαναφέρει στο προσκήνιο μια παλαιότερη πρόταση άλλων μελών του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία να δημιουργηθεί θέση «Μεσολαβητή» ανάμεσα στους χρεώστες και τις τράπεζες.

Κουλίας: Στα πρότυπα του Φορέα ΙΚΒ

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συσταθεί ένα Φορέας ανάλογος, με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΦΙΚΒ), επισημαίνοντας την «διαχρονική ευθύνη» της Πολιτείας (ανεξαρτήτως αν το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί προηγούμενης κυβέρνησης) για τα όσα δεινά των επενδυτών.

Ο κ. Κουλίας τονίζει πως το Κράτος δεν μπορεί να αποξενωθεί από την οικονομική καταστροφή που επεσώρευσε το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο, αφού φέρει μεγάλη ευθύνη για το ό,τι έγινε σε βάρος των επενδυτών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη