You are here

Χ. Πουργουρίδης: «Αρλουμπολογίες της ΚΤ για οδηγίες»

12/11/2003 15:02

Ισχυρίζεται ο Χρίστος Πουργουρίδης εξαπολύοντας μύδρους κατά Χριστοδούλου


Δριμύτατη επίθεση κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου σε έντονο ύφος και με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Χρίστος Πουργουρίδης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Αιτία της επίθεσης φέρεται το κατά πόσο οι οδηγίες της ΚΤ αποτελούν διοικητικές πράξεις που αφορούν μόνο τις Τράπεζες και η παραβίασή τους συνιστά ή όχι, ποινικό αδίκημα.

Αρκετή ώρα ύστερα από σχετική αναφορά του Άριστου Χρυσοστόμου στις ενέργειες των δύο εμπειρογνωμόνων της Βουλής για εξασφάλιση δύο εγκυκλίων της Κεντρικής (οι οποίες στο πόρισμα αναφέρονται «δεν τις έχουμε») και εντελώς ξαφνικά, ενώ μάλιστα τη συγκεκριμένη στιγμή εσυζητήτο θέμα για τη διαδικασία αναφορικά με την περαιτέρω πορεία της έρευνας για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο, ο κ. Πουργουρίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά της ΚΤ και του διοικητή της, χαρακτηρίζοντας «αρλουμπολογίες» τα περί διοικητικών πράξεων «που δεσμεύουν μόνο τις τράπεζες και αφορούν μόνο τις τράπεζες». Ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου επεσήμανε πως ο νόμος καθορίζει ρητά στο άρθρο 43 ότι (τυχόν παραβίασή τους) συνιστά ποινικό αδίκημα τιμωρούμενο με δύο χρόνια φυλάκιση. Διευκρίνισε μάλιστα ότι με δύο χρόνια φυλάκιση τιμωρούνται τόσο οι διοικητικοί σύμβουλοι αλλά και αυτοί οι οποίοι παρουσιάζονται ως διοικητικοί σύμβουλοι.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καταγράφοντας τη διαφωνία του για τη συμπερίληψη στην έκθεση των δύο εμπειρογνωμόνων για το ποινικό ή όχι μέρος των οδηγιών της ΚΤ. «Το θέμα είναι αν η δική μας έρευνα έπρεπε να τοποθετηθεί σ’ αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί «θέμα δικαστηρίων, δεν είναι δουλειά δική μας».

Διακόπτοντας το βουλευτή του ΑΚΕΛ ο Χρίστος Πουργουρίδης σε οργίλο ύφος και χειρονομώντας αντέδρασε εντονότατα: «Όχι, όταν έρχεται ο διοικητής της ΚΤ και μου λέει... ότι πρόκειται περί διοικητικής μορφής (τότε) να επισύρουμε στο πόρισμά μας τις πρόνοιες του άρθρου 43 και να πούμε ότι ο νόμος είναι καθαρός. Γιατί μας λέτε τόσο καιρό ότι οι οδηγίες της ΚΤ είναι μόνο διοικητικές πράξεις;», σημείωσε ο κ. Πουργουργίδης εννοώντας σαφώς το διοικητή της ΚΤ.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου υπογράμμισε πως το σχετικό ζήτημα θα εξετασθεί από τις δύο επιτροπές όταν εισέλθουν στην εξέταση της ουσίας του πορίσματος.

Κυριάκος Κυριακίδης