You are here

Χριστόδουλος Vs Αυξεντίου - Τραπεζών (1)

11/02/2004 12:20
Καταπέλτης ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου κατά του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου αλλά και κατά των διοικητών των εμπορικών τραπεζών. Μιλώντας ενώπιον των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μελών για τον εποπτικό ρόλο της ΚΤ κατά την επίμαχη περίοδο του χρηματιστηριακού σκανδάλου, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου δεν δίστασε να αναφερθεί σε «χαλαρό έλεγχο».

Κατηγορώντας εμμέσως (χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Αυξέντη Αυξεντίου) πλην όμως σαφώς, την προηγούμενη διοίκηση της ΚΤ ότι δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια στην άσκηση του εποπτικού της ελέγχου. Αλλά και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των τραπεζών με τις εγκυκλίους, οι οποίες περιόριζαν την πιστωτική τους επέκταση υπό το φως τότε της έξαρσης σύναψης δανείων για αγορά μετοχών.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις διοικητών των εμπορικών τραπεζών (Κύπρου – Λαϊκής) με τις οποίες καλούσαν τους επενδυτές είτε να μην πουλήσουν τις μετοχές είτε γιατί αυτές ήταν «χρυσός», ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές «συνείργησαν ώστε να επεκταθεί η τραγωδία». Προσθέτοντας πως ορθότατα εξετάζονται στο πλαίσιο της νέας έρευνας των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Δεν ήταν μόνο ατυχής, σημείωσε, αλλά και δεν μπορούν να εξηγηθούν παρά μόνο στα πλαίσια της έρευνας της Βουλής.

Ο Διοικητής της ΚΤ δεσμεύτηκε να αποστείλει στη Βουλή όλα τα σχετικά στοιχεία σχετικά με την άσκηση του εσωτερικού ελέγχου στις εμπορικές τράπεζες κατά την περίοδο 1999-2000, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τη σύναψη δανείων με τη μέθοδο της ενοικιαγοράς (finance) κατά τα έτη 1997, 1998, 1999, 2000.

Η συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και Ελέγχου συνεχίζεται με την παρουσία του Προέδρου της Διερευνητικής Επιτροπής Γιάννη Παπαδόπουλου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη