You are here

Νομική αρωγή σε επενδυτές

16/01/2004 11:02

· Επιστολή Μάρκου στο Σόλωνα Νικήτα

· Η «μπάλα» τώρα στο Γενικό Εισαγγελέα


Θετικές αντιδράσεις με επίκεντρο την ευαρέσκεια του Συνδέσμου Επενδυτών προκάλεσε η πολιτική απόφαση του ΥΠΟΙΚ Μάρκου Κυπριανού, να προχωρήσει στη σύσταση του πολυσυζητημένου Ταμείου Νομικής Αρωγής για τους επενδυτές που επένδυσαν στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999 μέχρι 2000, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο δικαστήριο. Χαιρετίζοντας την σχετική εισήγηση του ΥΠΟΙΚ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Δημήτρης Χατζήπαπας δηλώνει στη StockWatch, ότι αυτή «κινείται όχι μόνο στο «πνεύμα και τη φιλοσοφία» του αιτήματος του Συνδέσμου, αλλά ότι «περιέχει σχεδόν πιστά, ό,τι έχω ζητήσει σε παλαιότερη επιστολή μου».

Παρά την κάποια σχετική επιφύλαξη που εκφράζει, εν σχέση με την πρόνοια για τα εισοδηματικά κριτήρια για τους επενδυτές που θα δικαιούνται να εγείρουν απαιτήσεις – «ελπίζω να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά» - ο Δημήτρης Χατζήπαπας σημειώνει ότι η αντίδραση του ΠΑΣΕΧΑ είναι «πάρα πολύ θετική».

Την εισήγηση του ΥΠΟΙΚ Μάρκου Κυπριανού για τη σύσταση του Ταμείου για τους επενδυτές που επένδυσαν στο ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999 μέχρι 2000 και η οποία περιέχεται σε επιστολή προς το Γενικό Εισαγγελέα η οποία έχει κοινοποιηθεί στη Βουλή, έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας το ΚΥΠΕ. Τη λήψη της επιστολής επιβεβαίωσε στο Πρακτορείο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άριστος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας τη θετική στάση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.

Η «μπάλα» στο Σόλωνα Νικήτα

Όπως πληροφορείται η StockWatch, η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και «σχετική αγωνία» την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με το περιεχόμενο της εισήγησης η οποία εστάλη στη Νομική Υπηρεσία, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, καθώς όπως είναι κατανοητό, θα είναι καθοριστική για την υλοποίηση της σχετικής εισήγησης του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε κατ’ ιδίαν επαφές με το Γενικό Εισαγγελέα για ανταλλαγή απόψεων και παροχή των απαραίτητων διευκρινήσεων, προκειμένου η πρόταση να υλοποιηθεί το συντομότερο.

Τι προτείνεται

Στο σημείωμά του, ο Υπουργός Οικονομικών προτείνει την παραχώρηση εφάπαξ
ποσού £300.000 - £500.000 στο Ταμείο, με εισήγηση όπως η διαχείριση ανατεθεί στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ προνοεί όπως τεθεί ελάχιστο όριο για το οποίο να εγείρονται απαιτήσεις, έτσι ώστε να μην εγείρονται απαιτήσεις για μικροποσά, και να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τους επενδυτές που θα δικαιούνται να
εγείρουν απαιτήσεις.

Απαίτηση για νομική αρωγή δεν θα δικαιούνται να εγείρουν: θεσμικοί επενδυτές,
όπως είναι οι ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, τα ταμεία προνοίας, κύριοι μέτοχοι, σύμβουλοι αξιωματούχοι και ελεγκτές εταιρειών που είχαν κάνει αίτηση για εισαγωγή στο ΧΑΚ. Επίσης, το δικαίωμα δεν θα έχουν χρηματιστές, χρηματιστηριακά γραφεία, φυσικά πρόσωπα μέλη των εποπτικών σωμάτων της χρηματιστηριακής αγοράς και αξιωματούχοι στη δημόσια υπηρεσία και στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι έχουν βάσιμη υπόθεση για αγωγή θα πρέπει να ετοιμάσουν προκαταρκτική έκθεση γεγονότων, επισυνάπτοντας τυχόν δικαιολογητικά και τις απαιτήσεις τους και να την υποβάλουν μέσω δικηγόρου στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Όλες οι εκθέσεις γεγονότων θα πρέπει να υποβληθούν εντός συγκεκριμένης περιόδου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξέταση και ομαδοποίηση παρόμοιων περιπτώσεων.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, αφού εξετάσει την έκθεση και αποφασίσει
ότι υπάρχει δικαιολογημένη υπόθεση για αγωγή, θα εγκρίνει το ποσό που θεωρεί
αναγκαίο για την προώθηση της υπόθεσης στο δικαστήριο. Η παροχή των σχετικών ποσών από το ταμείο θα γίνεται με τη σειρά υποβολής των αποδεκτών εκθέσεων.

Έξοδα

Ο ΥΠΟΙΚ εισηγείται όπως η παραχώρηση του ποσού από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα γίνεται υπό τον όρο ότι σε περίπτωση επιτυχίας στο δικαστήριο, τα δεδικασμένα έξοδα θα επιστρέφονται στο ταμείο από το δικηγόρο του επενδυτή.

Σε περίπτωση που τα δεδικασμένα έξοδα είναι πιο λίγα από αυτά που
παραχωρήθηκαν από το ταμείο, ο επενδυτής θα αναλαμβάνει τη δέσμευση όπως
καταβάλει ο ίδιος τη διαφορά που προκύπτει, νοουμένου ότι τα ποσά που θα
έχουν επιστραφεί σε αυτόν ή του έχουν επιδικαστεί ως αποζημίωση είναι
τουλάχιστον το τετραπλάσιο της διαφοράς.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ εισηγείται όπως τα επιστραφέντα ποσά κατατίθενται στο Ταμείο για αναπλήρωση, μέχρι την ημερομηνία που θα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν πλέον υποθέσεις που δικαιολογούν τη συνέχιση του ταμείου ή μέχρι να επέλθει η παραγραφή.

Του Κυριάκου Κυριακίδη