You are here

Οι Moodys κίνητρο να ρυθμιστούν τα επενδυτικά χρέη;

18/06/2003 20:34
Τι εκτιμά το ΥΠΟΙΚ, τι προειδοποιεί τις Τράπεζες η βουλή

Όσοι κέρδισαν το 1999 θα πληρώσουν φόρους, έστω κι αν έχασαν το 2000 δηλώνει ο Μάρκος Κυπριανού


Την ελπίδα ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για τις τράπεζες προκειμένου να συναινέσουν στη ρύθμιση των επενδυτικών χρεών, εκφράζουν κυβέρνηση και βουλή των Αντιπροσώπων. Την ίδια στιγμή και χωρίς να έχει κλείσει κανένα μέτωπο από τα πολλά και πολύπλοκα που έχουν ανοίξει για τον εντοπισμό των ενόχων του ΧΑΚ στο 1999, οι επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν διερευνητικά κατά των ασφαλιστικών εταιριών και της πολιτικής των επενδύσεων που ακολούθησαν κατα την επίμαχη περίοδο του ΧΑΚ, πολιτική η οποία ζημίωσε αρκετές χιλιάδες ασφαλιζόμενους.

Αναλυτικά: όπως διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος των επενδυτικών χρεών ενώπιον της κοινής συνεδρίας των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, η μεν κυβέρνηση εκτιμά ότι αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τις τράπεζες να προχωρήσουν στο κλείσιμο μιας ανοικτής πληγής, η προειδοποίηση από ξένους Οίκους αξιολόγησης με πρώτο τους Moodys για πιθανή υποβάθμισή τους λόγω των πολύ υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, ιδιαίτερα μετά την χρηματιστηριακή φούσκα του 1999.

Από την άλλη η βουλή, θεωρεί ότι με καλή θέληση και πραγματική βούληση από μέρους των τραπεζικών οργανισμών το θέμα μπορεί να επιλυθεί, με τους βουλευτές πάντως να προειδοποιούν ξεκάθαρα τις τράπεζες ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν με τον υπουργό Οικονομικών για τη ρύθμιση των επενδυτικών χρεών. Ο Πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουριδης χαρακτήρισε το θέμα της ρύθμισης των επενδυτικών χρεών από τη φούσκα του ΧΑΚ το 1999, ως κοινωνικό μέτρο ανάλογο της οικονομικής καταστροφής και των ζημιών (των τραπεζών) λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ανέφερε ότι από τον πρώτο κύκλο των επαφών του υπουργείου με τους τραπεζικούς οργανισμούς, μία τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη, προσθέτοντας μάλιστα, πως από την οριστική θέση που θα λάβει η συγκεκριμένη τράπεζα θα εξαρτηθεί και το περιεχόμενο της σχετικής εισήγησης για τη ρύθμιση των επενδυτικών χρεών.

Μάλιστα, ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στη ειδική επί του θέματος ενημέρωση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις 30 Ιουνίου, δεν θα είναι σε θέση να καταθέσει συγκεκριμένους αριθμούς. Θα αφορά κυρίως την φιλοσοφία που θα διέπει το κυβερνητικό σχέδιο σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όλοι οι παριστάμενοι βουλευτές έθεσαν θέμα καθορισμού κριτηρίων, για την ομάδα των επενδυτών που θα δικαιούνται να ζητήσουν τη ρύθμιση των χρεών τους.

Κέρδη 1999 – Φορολογία

Ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμψηφισμού των κερδοζημιών μεταξύ 1999 και 2000 από συναλλαγές στο ΧΑΚ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου Χρίστου Πουργουρίδη.

Όσοι κέρδισαν το 1999 αντί να τα ξαναπαίξουν στο ΧΑΚ και το 2000, όφειλαν να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούσαν, υπό το φως μάλιστα, της σχετικής απόφασης της βουλής (31/12/1999) με την οποία σκανδαλωδώς το Σώμα μείωσε (σε 5%) το φόρο για κέρδη άνω των 30 χιλιάδων λιρών, σημείωσε ο Μάρκος Κυπριανού.

Του Κυριάκου Κυριακίδη