You are here

Στ. Ευαγόρου: Απούσα η κυβέρνηση στην περίπτωση ΧΑΚ

06/09/2001 17:01
Στη φάση του «απόλυτου πανικού έχει φτάσει το ΧΑΚ», ενώ «η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε χειμερία νάρκη μέσα στο κατακαλόκαιρο», δήλωσε στη STOCKWATCH ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Σταύρος Ευαγόρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, η κυβέρνηση έπρεπε να «αναλάβει τις ευθύνες της για την οικονομική καταστροφή και τη λεηλασία των επενδυτών». Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ τεκμηριώνοντας τις θέσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση ενθάρρυνε τη δημιουργία της μεγάλης ευφορίας του 1999 και προέτρεπε τον κόσμο να αγοράζει μιλώντας για επενδυτικές ευκαιρίες στις 600 μονάδες. Και ενώ σήμερα κρίνεται δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση της διόρθωσης κάποιων πραγμάτων. Υπάρχει η έκθεση Τσιμπανούλη, υπάρχουν τα πορίσματα και έπρεπε ήδη να ήταν έτοιμα αρκετά νομοσχέδια, επεσήμανε ο κ. Ευαγόρου, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση τουλάχιστον της εξυγίανσης ενός διάτρητου νομοθετικού πλαισίου.Ούτε αυτό έχει γίνει».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες τις οποίες το Νομοθετικό Σώμα προτίθεται να προβεί σε περίπτωση καθυστέρησης ολοκήρωσης των διαδικασιών αυτών ο κ. Ευαγόρου σημείωσε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε σε κατάθεση προτάσεων νόμου όπως το σοβαρό νομοθέτημα για την ευθύνη του ανάδοχου έναντι της τιμής της μετοχής την οποία εισάγει».

Συνεχίζοντας ο Σταύρος Ευαγόρου αναφέρει ότι όλοι ανέμεναν την εξαγγελία μέτρων σταθεροποίησης για το χρηματιστήριο (π.χ. την κατάργηση του 0,6% που πληρώνεται έστω και αν γίνεται πώληση με ζημιά), κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών που είναι μέσα στο χρηματιστήριο έτσι ώστε να σμικρυνθεί και ο αριθμός των ενταγμένων ή κίνητρα που θα ευνοούν ή θα ενθαρρύνουν τη μερισματική πολιτική των δημοσίων εταιρειών. «Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση του ΧΑΚ απουσιάζει» τόνισε κατηγορηματικά ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.