You are here

«Ανεμογκάστρι» η έρευνα της Βουλής για ΧΑΚ

21/01/2004 15:05

Σε φιάσκο φαίνεται να καταλήγει η πολυδιαφημισμένη δεύτερη φάση της έρευνας της Βουλής για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Οι μεγάλες ελπίδες που δημιούργησαν οι Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών, θέτοντας εξ' υπαρχής πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών για εντοπισμό και προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης των ενόχων της λεηλασίας του επενδυτικού κοινού το 1999, διαψεύδονται οικτρά και αποδεικνύονται φρούδες…

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα, μέσα από τη κοινή συνεδρία των δύο επιτροπών, οι οποίες για άλλη μια φορά παίζοντας με τα χρονοδιαγράμματα, μετέθεσαν σήμερα για τα τέλη Φεβρουαρίου την έκδοση του πορίσματος για τη δεύτερη φάση των ερευνών για τα γεγονότα του 1999, δείχνοντας ότι οι κινήσεις και ενέργειες τους διακρίνονταν από κάποια δόση ερασιτεχνισμού και προχειρότητας.

Μετά από πολύμηνες «έρευνες» και κατά συρροή βαρύγδουπες τοποθετήσεις και καταγγελίες κατά εισηγμένων εταιρειών τα μέλη των δύο επιτροπών, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έθεσαν οι ίδιοι με τη συνέχιση της έρευνας, σήμερα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ως προς το πραγματικό πεδίο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επίσημο: Άδοξο τέλος για την έρευνα

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Χρίστος Πουργουρίδης, η έρευνα της Βουλής θα (πρέπει να) περιορισθεί εντός των πλαισίων που εκτείνονται οι αρμοδιότητες της, θέτοντας υπό την κρίση της, τις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης και των τότε διοικητικών εποπτικών οργάνων στα πλαίσια του κοινοβουλευτικό ελέγχου.

Ο Άντρος Κυπριανού, βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε και συμφώνησαν μαζί του σχεδόν όλα τα μέλη των δύο επιτροπών, πως η διερεύνηση του χρηματιστηριακού σκανδάλου εκ μέρους του Νομοθετικού Σώματος «έχει εξαντληθεί», παραπέμποντας στη Γενική Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και προσαγωγή των ενόχων στα δικαστήρια. Αυτό που απομένει, όπως είπε, είναι η ενημέρωση της Βουλής από τα εντεταλμένα θεσμικά όργανα που εκ του Συντάγματος καθορίζονται (σ.σ. αστυνομία – Γενική Εισαγγελία).

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των δύο επιτροπών, θα αποφασίσει σε μεταγενέστερο στάδιο την ξεχωριστή εξέταση του θέματος των ασφαλιστικών ταμείων ή κατά πόσον το κεφάλαιο αυτό θα εξετασθεί στο ευρύτερο θέμα της καταδολίευσης των επενδυτών στο ΧΑΚ.

Το μόνο ζήτημα για το οποίο είπαν ότι η Βουλή έχει λόγο, είναι η περίπτωση της χειραγώγησης τιμών, ωστόσο, όπως εμμέσως παραδέχθηκαν, ούτε το περιβόητο πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων της Βουλής, φαίνεται να «ρίχνει άπλετο φως» και να τεκμηριώνει πέραν πάσης αμφιβολίας τον εντοπισμό των ενόχων στα γεγονότα του 1999.

Από τα χείλη του Νικήτα

Μάλιστα, σύσσωμες οι δύο επιτροπές ομολόγησαν πως τα περαιτέρω βήματα και κινήσεις τους, αλλά και η δική τους τελική έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο και καθοριστικό βαθμό, από την ενημέρωση που θα έχουν στις 4 Φεβρουαρίου από το Γενικό Εισαγγελέα και από τα ευρήματα και συμπεράσματα από την πορεία των ερευνών της Εισαγγελίας.

Στις 11 Φεβρουαρίου, οι δύο επιτροπές θα έχουν εκτός απροόπτου, συνάντηση με τη Διερευνητική Επιτροπή και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για να διευκρινίσουν και να διαπιστώσουν το βαθμό των ευθυνών της Κεντρικής ως προς τη συμπεριφορά των τραπεζικών Ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, και υπό το φως των συναντήσεων με Σόλωνα Νικήτα και Χριστόδουλο Χριστοδούλου, όπως λέχθηκε, θα συνέλθουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες για να τοποθετηθούν.

Μάλιστα, σε υπόδειξη του βουλευτή Αντρέα Αγγελίδη να σταλεί αμέσως στην Εισαγγελία το ολοκληρωμένο πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων της Βουλής, γιατί περιέχει σημαντικά ευρήματα, ο κ. Πουργουρίδης επεσήμανε πως δεν αποκλείεται κάποιες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες να κρίνει τελικά ότι αυτό είναι «μπαρούφα» ή ότι περιέχει ανακριβή ή ατεκμηρίωτα στοιχεία και συμπεράσματα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη