You are here

Απλοποιούνται οι διαδικασίες στο ΧΑΚ

08/11/2018 07:17

Νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στο κεντρικό αποθετήριο και κεντρικό μητρώο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, σκοπός είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Οι ρυθμίσεις αφορούν εκδότες ονομαστικών ή ανώνυμων κινητών αξιών που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ αλλά επιθυμούν να καταχωρηθούν στο κεντρικό αποθετήριο και κεντρικό μητρώο του ΧΑΚ.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο παρέχεται η ευχέρεια στο κεντρικό αποθετήριο και κεντρικό μητρώο του ΧΑΚ να αναλαμβάνει την εκκαθάριση συναλλαγών που καταρτίζονται σε άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης πέραν του ΧΑΚ.

Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία ανακοίνωσης προς το κοινό των αποφάσεων του συμβουλίου του ΧΑΚ, προς καταχώριση μιας αξίας στο κεντρικό αποθετήριο κεντρικό μητρώο αξιών.

Παράλληλα, παραχωρείται στο συμβούλιο η ευχέρεια να καθορίζει με κανονιστική απόφαση του, τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες, εκδότες ονομαστικών ή ανώνυμων κινητών αξιών που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ αλλά έχουν καταχωρηθεί στο κεντρικό αποθετήριο και κεντρικό μητρώο αξιών, μπορούν να διαγράφονται από αυτό με απόφαση του συμβουλίου ή του εκδότη τους.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το συμβούλιο αποκτά επίσης την εξουσία να καθορίζει με κανονιστική απόφαση του τη διαδικασία, τους όρους και τις συνέπειες υπό τις οποίες, ονομαστικές και ανώνυμες κινητές αξίες, που δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ αλλά έχουν καταχωρηθεί στο κεντρικό αποθετήριο και κεντρικό μητρώο αξιών, μπορούν να τεθούν υπό τον έλεγχο θεματοφύλακα ή γενικού εκκαθαριστικού μέλους.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, σημειώνεται ότι έχει τεθεί ενώπιον των εμπλεκόμενων φορέων για διαβούλευση, χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο του. Στους εμπλεκόμενους φορείς περιλαμβάνονται εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών και τραπεζών.

Η διαβούλευση στο πλαίσιο διαμόρφωσης του νομοσχεδίου έγινε μεταξύ άλλων με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑΚ στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις.

Της Μαρίας Χαμπή