You are here

Δεν βοηθά το πόρισμα της Βουλής δηλώνει ο Σ. Νικήτας (1)

04/02/2004 13:46
Έκθεση γενικοτήτων χαρακτηρίζει ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας την περιβόητη έκθεση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

Μιλώντας ενώπιον των δύο επιτροπών που συνήλθαν σε κοινή συνεδρία και σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε ότι μέσα από την έρευνα δεν προκύπτει κάτι συγκεκριμένο και πως δεν υπάρχει ούτε και το έρεισμα βάσει του οποίου να μπορεί η νομική υπηρεσία να κινηθεί ποινικά εναντίον όσων καταγράφονται στο πόρισμα.

Πάντως, ως προς τις υποθέσεις που διερευνά η νομική υπηρεσία ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι έχει συστήσει μικρή ομάδα εργασίας από δικηγόρους της Δημοκρατίας υπό την εποπτεία και καθοδήγησή του. Αναφορικά με τις υποθέσεις Ταμείων Προνοίας ανέφερε ότι εννέα υποθέσεις πρέπει να τύχουν περαιτέρω χειρισμού, ώστε πιθανή παραπομπή τους ενώπιον δικαστηρίου να στεφθεί με επιτυχία, ενώ ως προς τις υποθέσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία είπε ότι η διερεύνηση αφορά 30 περιπτώσεις.

Προείσπραξη χρημάτων

Ως προς το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της προείσπραξης χρημάτων με ιδιωτική τοποθέτηση, ο κ. Νικήτας ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως κρίνεται πως υπάρχει θέμα για 76 εταιρείες εκ των οποίων 13 υποθέσεις ήδη έτυχαν περαιτέρω χειρισμού από τη νομική υπηρεσία, ενώ για τις υπόλοιπες διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα τύχουν του αναγκαίου επίσης χειρισμού.

Από τις 13 υποθέσεις σε μια περίπτωση υπήρξε συμμόρφωση, σε άλλες 5 δόθηκαν εντολές για γραπτές κατηγορίες ενώ σε 7 περιπτώσεις δόθηκαν οδηγίες για άσκηση ποινικών διώξεων.

Όπως διευκρινίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα και τους συνεργάτες του στις 5 περιπτώσεις που δόθηκαν οδηγίες να κατηγορηθούν αφορά τόσο νομικά όσο και φυσικά πρόσωπα, ενώ στις 7 περιπτώσεις που διώκονται ποινικά ενδέχεται, όπως αναφέρθηκε, να ασκηθούν διώξεις και σε όποιους διευθυντές των εταιρειών κριθούν ότι είχαν «μαρτυρία γνώσης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, στις συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν απορροφηθεί πολλά εκατομμύρια λίρες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη