You are here

Εκσυγχρονίζουν το νόμο για Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου

13/09/2022 07:30

Τον εκσυγχρονισμό του νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία και τις εργασίες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και την απάλειψη αναχρονιστικών διατάξεων, εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, τέθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», το οποίο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του βασικού νόμου.

Συγκεκριμένα, το μέρος V του βασικού νόμου αντικαθίσταται με νέο, ώστε να απαλειφθούν διατάξεις, οι οποίες, είτε δεν συνάδουν πλέον με τη λειτουργία της αγοράς, είτε δεν εφαρμόζονται λόγω της εναρμόνισης των περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμων με την Οδηγία 2014/65/ΕΕ ως τροποποιήθηκε, κατά την οποία οι επιχειρήσεις επενδύσεων, δύναται πλέον να πραγματοποιούν χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Απαλείφονται, επίσης, διατάξεις του βασικού νόμου που αφορούν παλαιότερη διαδικασία για την εκκαθάριση/ τελείωση συναλλαγών (με την έκδοση πιστοποιητικών), καθότι ο διακανονισμός των εισηγμένων αξιών διέπεται πλέον από τους περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμους και τους Κανονισμούς που εκδίδονται βάσει αυτών.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, περιορίζονται επίσης οι περιπτώσεις εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες καταχωρούνται στο Κεντρικό Αποθετήριο Μητρώο του ΧΑΚ, καθότι η μη κοινοποίηση των συναλλαγών αυτών στο ΧΑΚ, συνεπάγεται και τη μη κοινοποίησή τους στις εποπτικές αρχές .

Απαλείφονται, ακόμα, διατάξεις του βασικού νόμου που αναφέρονται στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως «ρυθμιστή αγοράς», λόγω μεταφοράς της διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του τροποποιητικού νομοσχεδίου, είπε λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, είναι ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να συνάδει και με το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο.  

Η Επιτροπή Οικονομικών, ζήτησε όπως κληθούν σε επόμενη συνεδρία, εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου για να καταθέσουν τις θέσεις τους, αναφορικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους