You are here

Επιστροφή χρημάτων ψηφίζει η Βουλή

08/07/2002 13:21
Mε τόκο 7%

Στην ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη η πρόταση νόμου περί επιστροφής χρημάτων σε επενδυτές, παρά τις αρχικές έντονες επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενη συνεδρία.

Στην πρόταση νόμου η οποία συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή οικονομικών έγιναν βελτιώσεις που αφορούν:

1. Ότι ο τόκος επί του αρχικού κεφαλαίου αυξάνεται από 6% σε 7%, ενώ η χρονική διάρκεια επιστροφής των χρημάτων από την εταιρεία προς τους επενδυτές που θα απαιτηθούν γραπτώς παραμένει στις 7 ημέρες.
2. Δικαίωμα επιστροφής χρημάτων ΔΕΝ θα έχουν: μέλη του Δ.Σ. και ανώτεροι αξιωματούχοι, συνδεδεμένα πρόσωπα, ιδρυτικά μέλη και μεγαλομέτοχοι.
3. Οι ποινές οι οποίες θα επιβάλλονται σε όσους εκδότες δεν θα συμμορφώνονται με το νόμο θα είναι, σε περίπτωση καταδίκης τους, αντί δύο, πέντε χρόνια φυλάκιση και/ή £50.000 πρόστιμο.
4. Ρυθμίζεται επίσης το θέμα της εξαγοράς αφού, στην πρόταση Ν. Κλεάνθους περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την υποχρέωση επιστροφής χρηματικών ποσών τόσο από τον αρχικό εκδότη όσο και για τον εκδότη ο οποίος εξαγόρασε τους τίτλους του πρώτου. Η ρύθμιση αυτή «φωτογραφίζει» την περίπτωση της εξαγοράς της White Knight.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε το συμβούλιο του ΧΑΚ την περασμένη βδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή, το κεφάλαιο το οποίο θα είναι προς διεκδίκηση απαιτητό από τους επενδυτές ξεπερνά τα £230 εκ., με βάση τη λίστα αναμονής των εταιρειών που αναμένουν να ενταχθούν στο χρηματιστήριο.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της πρότασης, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με την πρόταση που έγινε με τη βοήθεια της γενικής εισαγγελίας και ιδιαίτερα του βοηθού γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, «επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε νομικά προβλήματα και ούτε δημιουργείται οποιαδήποτε σύγχυση με την υφιστάμενη νομοθεσία».

Τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται υπέρ της πρότασης Κλεάνθους ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια του σώματος.

Του Κυριάκου Κυριακίδη