You are here

Επιστροφή χρημάτων σε 7 μέρες με τόκο 6% συζητείται στη Βουλή

26/06/2002 12:16
Την επιστροφή χρημάτων σε διάστημα 7 ημερών και με τόκο 6% από όσες εταιρείες εισέπραξαν χρήματα από επενδυτές, προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Κλεάνθους και η οποία συζητήθηκε το πρωί στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η πρόταση νόμου αφορά και περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι θα εισηγηθεί και θέμα αναδρομικότητας του νόμου. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο κατακράτησης χρημάτων», ανέφερε ο εισηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης προσθέτοντας ότι η πρότασή του απλοποιεί τα πράγματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Δημήτρης Χατζήπαπας έκανε λόγο για £500 εκ. τα οποία, όπως είπε, κατακρατούν εταιρείες σημειώνοντας ότι εδώ και δύο χρόνια δεν έχει υποβληθεί νέα αίτηση για εισαγωγή τίτλων στο χρηματιστήριο, ενώ στο ίδιο διάστημα 30 εταιρείες απέσυραν τις αιτήσεις για εισαγωγή στο ΧΑΚ.

Ο κ. Χατζήπαπας μίλησε για «κόλπο των συγχωνεύσεων» ούτως ώστε, όπως είπε, με την μέθοδο αυτή να μην επιστρέφονται τα χρήματα στους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε, απορροφήθηκαν £300 εκ. ενώ εκκρεμούν άλλα £200 εκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συμβουλίου του ΧΑΚ Παύλος Σαββίδης ανέφερε ότι μόνο 19 εταιρείες πήραν χρήματα, εκ των οποίων οι 3 έχουν εισαχθεί ήδη στο χρηματιστήριο. Χαρακτήρισε δε, δύσκολη την επιστροφή χρημάτων «εν μία νυκτί» αναφερόμενος στην πρόνοια περί επιστροφής των χρημάτων σε διάστημα 7 ημερών.

Ο πρόεδρος των Δημοσίων Εταιρειών Πιερής Θεοδώρου, εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την πρόνοια περί συγχωνεύσεων και κατά πόσον τα χρήματα τα οποία θα επιστραφούν, θα πληρωθούν από την εταιρεία που συγχωνεύτηκε.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του βουλευτή Νίκου Κλεάνθους προβλέπεται: «Εκδότης ο οποίος υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων του στο χρηματιστήριο, αλλά του οποίου οι τίτλοι δεν έχουν εισαχθεί στο ΧΑΚ μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος νόμου ή εταιρεία που δεν υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων της στο ΧΑΚ, αλλά εισέπραξε χρηματικά ποσά ή ανταλλάγματα με την υπόσχεση παροχής τίτλων που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο, έχει υποχρέωση να επιστρέψει σε οποιοδήποτε πρόσωπο κατέβαλε τέτοιο χρηματικό ποσό ή αντάλλαγμα καθοιονδήποτε χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Ο οποίος το απαιτεί γραπτώς το χρηματικό αυτό ποσό ή το αντάλλαγμα που εισπράχθηκε με προοπτική την παροχή τίτλων ή με παραστάσεις εισαγωγής των τίτλων αυτών στο ΧΑΚ το αργότερο μέσα σε διάστημα 7 ημερών από την ημερομηνία που αυτά καθίστανται απαιτητά εν τόκος προς 6% από την ημερομηνία εισπράξεώς τους. Νοείται ότι το δικαίωμα αυτό έχουν και πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους τίτλους εταιρείας η οποία υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με τα πιο πάνω, αλλά οι τίτλοι αυτοί δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ ή και πρόσωπα που δεν τους έχουν ακόμη παραδοθεί και δεν έχουν στην κατοχή τους, τους εν λόγω τίτλους».

Για τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών η πρόταση νόμου προνοεί: «Την ίδια πιο πάνω αξίωση έχει οποιοδήποτε πρόσωπο που κατέβαλε χρηματικό ποσό ή αντάλλαγμα καθοιονδήποτε χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, έναντι εκδότη εισηγμένου στο ΧΑΚ, ο οποίος έχει εξαγοράσει εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων της στο ΧΑΚ ή έχει συγχωνευθεί με τέτοια εταιρεία και η οποία μέχρι της στιγμής της εξαγοράς της ή της συγχωνεύσεώς της δεν είχε εισαγάγει τους τίτλους της στο ΧΑΚ. Νοείται περαιτέρω ότι σε περίπτωση προσώπου που έχει προβεί σε μεταβίβαση των τίτλων εταιρείας η οποία υπέβαλε αίτηση αλλά οι τίτλοι της οποίας δεν έχουν εισαχθεί ακόμη στο ΧΑΚ ή σε περίπτωση εκδότη που δεν υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή τίτλων του στο ΧΑΚ, το ίδιο πιο πάνω δικαίωμα έχει μόνο ο μεταβιβάσας τους τίτλους και η αξίωσή του εκτείνεται μόνο, μέχρι του χρηματικού ποσού ή του ανταλλάγματος που αρχικά με οποιοδήποτε τρόπο κατέβαλε, εν τόκος προς 6%».

Αναφορικά με τις ποινές η πρόταση νόμου προβλέπει: «Εκδότης ο οποίος παραβαίνει τις διατάξεις είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη ή σε πρόστιμο μέχρι £50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές».

Του Κυριάκου Κυριακίδη