You are here

Έρευνα ξένων επενδυτών: «Άνθρακες ο θησαυρός»;

17/09/2002 15:22

Τον Οκτώβρη η συνέχεια για τις επενδύσεις κυπριακών εταιρειών στο εξωτερικό


Κανένα στοιχείο και ουδεμία «ύποπτη ή περίεργη ένδειξη» δεν διαπιστώθηκε στο κεφάλαιο των ρευστοποιήσεων από ξένους επενδυτές (νομικά και φυσικά πρόσωπα) ύστερα από την ολοκλήρωση της εξέτασης των φακέλων, σήμερα, στην Κεντρική Τράπεζα από την υπο-επιτροπή της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

«Δεν προκύπτουν καθόλου ευρήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της υπο-επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, ότι πίσω από τους ξένους επενδυτές που ρευστοποίησαν κέρδη από το ΧΑΚ τη διετία 1999-2000, κρύβονται κύπριοι πολίτες ή εταιρείες, ενώ σημειώνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν κύπριους, μόνιμους κάτοικους εξωτερικού.

Ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι εξετάσθηκαν οι φάκελοι εννέα φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι εξήγαγαν συνάλλαγμα ύψους £90 εκατομμυρίων, από τα £179 εκατομμύρια που είχαν εξαχθεί τη διετία 1999-2000. Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι από την εξέταση των στοιχείων δεν υπάρχουν ελλείψεις στους φακέλους της ΚΤ: «Καμία έλλειψη, ήταν καθαρές υποθέσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι για τα φυσικά πρόσωπα ζητήθηκαν διευκρινήσεις από λειτουργούς της ΚΤ αν όντως, ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, ενώ για τις εταιρείες ζητήθηκαν διευκρινήσεις για τους μετόχους, τα διευθυντικά στελέχη κ.λ.π.

Οι πλείστες περιπτώσεις αφορούν κύπριους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού και τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι για «ελάχιστες περιπτώσεις», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της υπο-επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι η διαδικασία ετηρείτο, αλλά η όλη πορεία του ΧΑΚ έδωσε την ώθηση για την εξαγωγή του χρήματος».

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών της υπο-επιτροπής στην Κεντρική Τράπεζα θα δοθεί αρχές Οκτωβρίου, για την ολοκλήρωση της εξέτασης του Κεφαλαίου των επενδύσεων στο εξωτερικό, από κυπριακές εισηγμένες στο ΧΑΚ, εταιρείες.

Από τα βασικότερα σημεία της έρευνας, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, είναι ο έλεγχος και η διασταύρωση κατ’ αντιπαράσταση των στοιχείων, με τα ενημερωτικά δελτία των συγκεκριμένων εταιρειών για τις επενδύσεις για τις οποίες εξήγαγαν συνάλλαγμα στο εξωτερικό.

«Πολλοί ήταν αυτοί που δεν ενημέρωσαν την Κεντρική Τράπεζα για το τι είχαν κάμει τα χρήματα τα οποία εξήγαγαν στο εξωτερικό», είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι «προτού η Βουλή ενεργοποιηθεί, σχεδόν κανένας δεν είχε ενημερώσει την ΚΤ. Γι αυτό και σήμερα, πρόσθεσε, ζητήσαμε στοιχεία για τις εταιρείες που ακόμη και σήμερα δεν έχουν καθόλου ενημερώσει την Κεντρική Τράπεζα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη