You are here

Ευθύνες σε ελεγκτές – συνδεδεμένα πρόσωπα – επενδυτικές

15/10/2003 14:25
Επιρρίπτουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής

Σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, αντιεπαγγελματικής και καταχρηστικής συμπεριφοράς αλλά και διάπραξης ενδεχομένως παρανομιών διαπιστώνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της επιτροπής Οικονομικών για τα τεκταινόμενα στο ΧΑΚ κατά την επίμαχη περίοδο 1999-2000.

Στις πρώτες τους διαπιστώσεις επιρρίπτουν σοβαρότατες ευθύνες εναντίον ελεγκτικών οίκων επενδυτικών εταιρειών, ενώ εκτενής αναφορά στη σχετική έκθεση γίνεται και με τις περιπτώσεις των συνδεδεμένων προσώπων. Όπως ανέφεραν οι Κ. Μαυρίδης και Κ. Σέρβος, κατά την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας που διεξήγαγαν:

1. Εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑΚ λειτουργούσαν εκτός νομοθετικών πλαισίων και αρμοδιοτήτων εξασκώντας τραπεζικές εργασίες χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την ΚΤ. Όπως αναφέρθηκε τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο συνεργάτες της Βουλής καταδεικνύουν παραβίαση της νομοθεσίας αφού εταιρείες πλην των τραπεζών προέβαιναν σε παραχώρηση επενδυτικών δανείων χωρίς την παραχώρηση σχετικής άδειας από την ΚΤ.
2. Οι διαπιστώσεις για την ευρύτερη πιστωτική πολιτική και των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν είναι επίσης θετικές. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία καταδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι τράπεζες υπερέβησαν τα όρια της εγκυκλίου της ΚΤ με βάση προκαθορισμένες οδηγίες που εδίνοντο αλλά και τους σκοπούς, χορηγώντας δάνεια σε καταναλωτές. Οι Κ. Μαυρίδης και Κ. Σέρβος ισχυρίστηκαν στο σημείο αυτό ότι είναι αμφισβητούμενη η νομιμότητα μεγάλου μέρους των δανείων αυτών.
3. Διαπιστώνεται κατακράτηση χρημάτων από υπερκάλυψη έκδοσης τίτλων και αγορές μετοχών εν ονόματι επενδυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους και στη συνέχεια πώληση μέρους ή ολόκληρου του πακέτου των μετοχών και πάλι χωρίς την έγκριση των επενδυτών.

Ελεγκτές

Σοβαρότατες ευθύνες εναντίον ελεγκτικών οίκων που διενεργούσαν ελέγχους στα ενημερωτικά δελτία για τις οικονομικές καταστάσεις εταιρειών επιρρίπτουν οι δύο επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής.

Αποφεύγοντας να αναφερθούν σε ονόματα και στοιχεία αποδεικτικά ή άλλα τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν μελλοντικά τις όποιες έρευνες ακολουθήσουν (κυρίως ποινικής μορφής) οι Κ. Μαυρίδης και Κ. Σέρβος με την προτροπή των συμπροέδρων των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, Πουργουρίδη -Χρυσοστόμου, αναφέρθηκαν στα συμπεράσματα του πορίσματός τους.

Πολλοί ελεγκτικοί οίκοι, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δεν ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν σχετικά εύκολο να διαπιστώσουν αποκλίσεις που θα αποκάλυπταν ότι οικονομικά στοιχεία που τους είχαν δοθεί δεν ήταν τα πραγματικά με κάποιες απλές ερωτήσεις, όπως ελέχθη. Μία από τις κλασσικές μεθόδους «κατασκευής κερδών» ήταν, όπως αναφέρθηκε ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, η σκόπιμη μη πρόβλεψη επισφαλών χρεωστών από τις εταιρείες.

Από τις κλασσικές επίσης περιπτώσεις αποτίμησης χαρτοφυλακίου με επιλεκτικό τρόπο κατά παράβαση διεθνών λογιστικών προτύπων είναι επίσης η στρέβλωση στα ενημερωτικά δελτία της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των εταιρειών. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις στα οικονομικά δεδομένα των εταιρειών διαδραματίστηκαν, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης κατά την περίοδο που άρχισε η πτώση στο χρηματιστήριο.

Επιρρίπτονται επίσης σοβαρότατες ευθύνες για σωρεία κατάφορων ή εν μέρει παραβιάσεων κατά επενδυτικών εταιρειών με συγκεκριμένες μεταξύ άλλων αναφορές στην παραχώρηση άτοκων δανείων σε συγγενικές εταιρείες κατά παράβαση της νομοθεσίας για παραχώρηση δανείων από δημόσιες εταιρείες με συνηθισμένους πραγματικούς εμπορικούς όρους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένη περίπτωση 13 συνδεδεμένων εταιρειών συγκροτήματος για συναλλαγές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός, όπως ελέχθη, κατά παραβίαση επιστημονικών και χρηματιστηριακών κριτηρίων.

Του Κυριάκου Κυριακίδη