You are here

Το Γενάρη ολοκληρώνεται η έρευνα Βουλής για ΧΑΚ (2)

19/11/2003 12:25

- Επανέρχεται στο προσκήνιο και το πρώτο πόρισμα

- Κλίμα συναίνεσης στις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών

- Σε έξι στάδια η διαδικασία για την ολοκλήρωση της έρευνας


Τα βρήκαν τελικά στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου και κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις για την ολοκλήρωση της έρευνας για το χρηματιστηριακό σκάνδαλο η οποία και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Όπως φαίνεται η χθεσινή μυστική συνάντηση Χρίστου Πουργουρίδη απέδωσε καρπούς, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με την περαιτέρω διαδικασία που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της έρευνας της βουλής.

Σε γραπτή ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης και η οποία υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη των δύο επιτροπών, η κοινοβουλευτική έρευνα θα ολοκληρωθεί σε έξι στάδια:

Πρώτον, θα σταλεί επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, από τον οποίο θα ζητηθεί όπως απευθυνθεί εκ μέρους του σώματος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει πληροφόρηση σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με το πρώτο πόρισμα της Βουλής που αναφερόταν στις πολιτικές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και όλων των εμπλεκομένων φορέων στο χρηματιστηριακό σκάνδαλο (αρχών ΧΑΚ, Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστών κλπ).

Δεύτερον, θα κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, να προσέλθει σε 15 μέρες σε κοινή συνεδρία των δύο επιτροπών για να τις ενημερώσει για τις ενέργειες της νομικής υπηρεσίας αναφορικά με το πρώτο πόρισμα της Βουλής. Ειδικότερα, θα ζητηθεί από τον κ. Νικήτα να ενημερώσει τις δύο επιτροπές κατά πόσον έχουν διαταχθεί οποιεσδήποτε αυτεπάγγελτες έρευνες, καθώς επίσης και για την πορεία των διεξαγόμενων ερευνών για το ΧΑΚ. Μετά από σχετική εισήγηση του Ανδρέα Αγγελίδη αποφασίσθηκε όπως κληθεί και ο νέος διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Τρίτον, οι δύο εμπειρογνώμονες να επανέλθουν με συμπληρωμένο σημείωμα σε 15 μέρες το οποίο να εμπλουτίσει την υφιστάμενη προκαταρκτική έκθεση που έχουν υποβάλει και με το οποίο «να επεξεργαστούν το περιεχόμενό του με μεγαλύτερη επιστημονική τεκμηρίωση».

Τέταρτον, το σημείωμα που θα ετοιμαστεί θα τύχει μελέτης και αξιολόγησης από τα κόμματα μέσα στο Δεκέμβρη και αρχές Ιανουαρίου. «Κάθε μέλος των δύο επιτροπών και κάθε κόμμα είναι ελεύθερο να επιφέρει στο σημείωμα όποιες προσθήκες ή αλλοιώσεις επιθυμεί. Μπορεί ακόμη να εισηγηθεί τη διερεύνηση οποιουδήποτε επιπρόσθετου στοιχείου».

Πέμπτον, το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου οι επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου θα τοποθετηθούν σε ειδική συνεδρία επί του σημειώματος, με στόχο να ολοκληρωθεί η σύνταξη έκθεσης προς την ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και,

Έκτον, η σύμβαση απασχόλησης των δύο εμπειρογνωμόνων, Κώστα Μαυρίδη και Κωνσταντίνου Σέρβου, θα παραταθεί μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Επίθεση Πουργουρίδη κατά πάντων

Στην ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στα μέλη των δύο επιτροπών, ο Χρίστος Πουργουρίδης εξαπέλυσε νέα δριμύτατη επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου για απραξία και μη αξιοποίηση της πρώτης έκθεσης της Βουλής στην οποία γινόταν ρητή αναφορά σε καταδολίευση του κοινωνικού συνόλου και για κατά συρροή παρανομίες από τους χρηματιστές με την καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων.

Ο κ. Πουργουρίδης σημείωσε πως λόγω της απραξίας των τότε πολιτειακών φορέων η Βουλή αναγκάστηκε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της έρευνας «σε μια προσπάθεια να πιέσουμε με τις δικές μας έρευνες, τους υπεύθυνους πολιτειακούς φορείς, να κάμουν επιτέλους τις αναγκαίες ποινικές έρευνες για να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπεύθυνοι της καταδολίευσης και του μεγαλύτερου οικονομικού εγκλήματος που έχει συντελεσθεί στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Πουργουρίδης αναφέρθηκε στην αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου από τον περασμένο Φεβρουάριο και διερωτήθηκε: «Τι έχουν πράξει η νέα κυβέρνηση και ο νέος γενικός εισαγγελέας αναφορικά με την έκθεση της Βουλής; Έχει ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα; Έχει διατάξει ο νέος γενικός εισαγγελέας οποιεσδήποτε αυτεπάγγελτες έρευνες εξαιτίας των όσων καταγράφονται στην έκθεση;».

Όπως είναι ευνόητο, με τις τελευταίες αναφορές διαφώνησαν κάποια μέλη των δύο επιτροπών, όπως ο Άντρος Κυπριανού του ΑΚΕΛ, ωστόσο δεν θέλησε να δώσει συνέχεια δεδομένης της πλήρης συμφωνίας του με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί αλλά και με το ρόλο και στόχο της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Οι Άριστος Χρυσοστόμου, Ζαχαρίας Κουλίας, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιαννάκης Ομήρου συμφώνησαν επίσης πως με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας η Βουλή δεν θα σταματήσει να ασκεί τον κοινοβουλευτικό της ρόλο. Όπως τόνισαν, η Βουλή θα παρακολουθεί την πορεία των ερευνών από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα και αν χρειαστεί θα επανέλθει.

Του Κυριάκου Κυριακίδη