You are here

Μέχρι και στο Βιετνάμ εξήχθησαν λεφτά για επενδύσεις...

24/04/2002 19:07
Συνάλλαγμα 467 εκ λιρών εξήχθη τη τριετία 1999-2001
για επενδύσεις στο εξωτερικό

Αυξεντίου: Δεν θα βοηθήσουν σημαντικά τη βουλή τα στοιχεία της ΚΤ


«Πράματα και θάματα» είδαν τα μέλη της επιτροπής Ελέγχου, κατά την προκαταρκτική εξέταση των καταστάσεων της Κεντρικής Τράπεζας, για τις εξαγωγές συναλλάγματος τη τριετία 1999-2000-2001. Ωστόσο, το έργο συσχέτισης και απόδειξης μέρους των εξαγωγών αυτών με την καταστροφή του ΧΑΚ, παραμένει έργο εξαιρετικά δύσκολο αλλά και επίπονο, παραδέχονται τα μέλη της Επιτροπής.

Πάντως, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, εκτιμά ότι δεν
δεν μπορούν να βοηθήσουν «σημαντικά το έργο της Επιτροπής» τα στοιχεία για τις εξαγωγές συναλλάγματος, καθώς όπως τονίζει «δεν ήταν δυνατόν να αποδείξουν εάν έγινε καταδολίευση». Διότι, πρόσθεσε, «δεν κάμνουν καμιά διαφορά αν τα χρήματα έμειναν στην Κύπρο, ή έφυγαν στο εξωτερικό κατά τρόπο νόμιμο.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μέσα από τις καταστάσεις, «φυσικά πρόσωπα που έχουν εξάξει εκατομμύρια λίρες, εμφανίζονται τώρα στα δικαστήρια ως αναξιόχρεοι. Από κει πέρα», υποστηρίζουν, «αυτό μας οδηγεί σε αρκετά πράγματα», ενώ τονίζουν χαρακτηριστικά, ότι οι οικονομίες του κυπριακού λαού «φτερούγισαν» (για να επενδυθούν) ανά τις πέρατα της οικουμένης, φτάνοντας στο μακρινό Βιετνάμ, καταλήγοντας στις Ινδίες, το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Ελβετία, (με κύριο προορισμό όμως ευρωπαϊκές χώρες).

Σημειώνεται ότι την τριετία 1999- 2001 εξήχθησαν με άδεια της κεντρικής Τράπεζας μόνο από κύπριους με σκοπό επενδύσεις στο εξωτερικό, 467 εκατομμύρια λίρες, από τα οποία τα 263 εκ. το 2000, τα 128 εκ. το 2001 και μόλις 76 εκ. λίρες το 1999. Όπως μάλιστα υποστήριξε ο Γιώργος Γεωργίου πρόεδρος της υπό-επιτροπής, «αυτή η ανοδική διαβάθμιση, ιδιαίτερα κατά το 2000, υποδηλεί και υποδεικνύει ότι το χρόνο της μεγάλης λεηλασίας» αυξήθηκαν και οι εξαγωγές συναλλάγματος, ενώ τα προηγούμενα του 1999, χρόνια, τα ποσά των εξαγωγών είναι πολύ μικρότερα.

Κατά την σημερινή πρώτη επίσκεψη, της υπό-επιτροπής, της Επιτροπής Ελέγχου με ειδικό σκοπό, την έρευνα στις υποθέσεις εξαγωγής συναλλάγματος στο εξωτερικό, εξετάσθηκαν καταστάσεις κυπρίων και ξένων πολιτών, ενώ στην επόμενη συνάντηση (μετά τις γιορτές) οι λειτουργοί της ΚΤ ανέλαβαν να παρουσιάσουν φακέλους συγκεκριμένων ονομάτων, εταιριών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με την διαδικασία που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου, Χρίστου Πουργουρίδη υπάρχει «συναντίληψη» ότι δεν πρόκειται να διαρρεύσει κανένα όνομα, ενώ η επεξεργασία των στοιχείων, θα γίνει από μια κοινή επιτροπή υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας και βουλευτών, οι οποίοι θα βοηθηθούν από ειδικούς από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι θα προσληφθούν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Στη σημερινή συνάντηση, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν συγκεκριμένα ονόματα που ήθελαν να δουν, καθώς και τις ημερομηνίες που έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις, αλλά και το ποσό που ζητούσαν να εξαχθεί για επενδύσεις στο εξωτερικό. «Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι δεκάδες εκατομμύρια λίρες, δεκάδες χιλιάδες και χιλιάδες λίρες» αναφέρθηκε.

Ακολουθούν συνοπτικά, οι δηλώσεις του Διοικητή της ΚΤ και των βουλευτών.
Αυξέντης Αυξεντίου: Η πρώτη συνάντηση την οποία είχα εδώ στην Τράπεζα ήταν με τον κ. Πουργουρίδη και συμφωνήσαμε ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα αν αυτή δουλειά γίνει στην Κεντρική Τράπεζα, παρά να στέλλουμε στη βουλή καταστάσεις, διότι εκτίθεται και η Κύπρος με αυτό τον τρόπο.

Όπως είπα και στους βουλευτές, αυτά τα στοιχεία (εξαγωγές συναλλάγματος) δεν ήταν δυνατόν να αποδείξουν εάν έγινε καταδολίευση τουλάχιστον. Διότι, δεν υπάρχει διαφορά εάν τα χρήματα τα οποία έχασαν οι επενδυτές λόγω καταδολιεύσεως, δεν κάμνουν καμιά διαφορά αν τα χρήματα έμειναν στην Κύπρο, ή έφυγαν στο εξωτερικό κατά τρόπο νόμιμο. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο έργο της Επιτροπής. Τώρα κατά τη διάρκεια των ερευνών πιθανόν να έρθουν στο φως στοιχεία τα οποία αδυνατούμε να δούμε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι είναι «δύσκολο έργο», η σύνδεση των στοιχείων με συγκεκριμένες πράξεις στο ΧΑΚ την επίμαχη περίοδο (1999-2000) «Για να το αποδείξεις πρέπει να κάνεις άλλες έρευνες» είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ερευνηθούν οι εταιρίες που έχουν εισάξει τις μετοχές τους στο ΧΑΚ, κάτι με το οποίο η βουλή θα ασχοληθεί αργότερα.

Ερ. Το θεωρείτε περιττό αυτό που κάνει η βουλή, ότι μικροσκοπικά ελέγχει την κάθε εξαγωγή συναλλάγματος την επίμαχη περίοδο;
Απ. Μα ακόμη δεν άρχισε η δουλειά αυτή, άσε να αρχίσει η δουλειά αυτή και οι ίδιοι θα αντιληφθούν από την πορεία της έρευνας.

Γιώργος Γεωργίου (ΔΗΣΥ):Δεν αναμένουμε ότι ο τεράστιος όγκος εργασίας θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Στην πρώτη επίσκεψη μας σήμερα εδώ, τους φακέλους Κυπρίων, δεκάδων Εταιριών και φυσικών προσώπων. Ζητήσαμε φακέλους συγκεκριμένων ονομάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και στην επόμενη επίσκεψη μας ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μαζί μας και το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα μας βοηθήσει στην διεκπεραίωση αυτών των φακέλων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι στα εκατοντάδες ονόματα (που είδαν τα μέλη της υπό-επιτροπής) δεν περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών και παραγόντων του χρηματιστηρίου, αλλά οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων, που είναι ευρέως γνωστά. Είδαμε τα ονόματα, την ημερομηνία που έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις, το ποσό που ζητούσαν οι εξαγωγές. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι δεκάδες εκατομμύρια λίρες, υπάρχουν περιπτώσεις που δεκάδες χιλιάδες και χιλιάδες. Υπάρχουν και φυσικά πρόσωπα που έχουν εξάξει 2-3-5-8 εκατομμύρια.

Αριστοφάνης Γεωργίου (ΑΚΕΛ):Το σημαντικό στοιχείο που είδαμε είναι, ποιοι είχαν το χρήμα για να το εξάξουν και είναι εκατοντάδες τα εκατομμύρια που έχουν φύγει τα τελευταία αυτά 3 χρόνια. Και κάποιοι εμφανίζονται στην κυπριακή αγορά ως «πτωχεύσαντες» (αυτοί που εμφανίζονται στα δικαστήρια ως αναξιόχρεοι, ενώ μπορεί να έχουν βγάλει στο εξωτερικό 5-3-2 εκατομμύρια ή 500 χιλιάδες λίρες). Από κει πέρα αυτό μας οδηγεί σε αρκετά πράγματα.

Η μάζα των αδειών που έχουν δοθεί είναι σε εταιρίες, άρα θα πρέπει να γίνει η ανάλογη έρευνα για να δούμε ποιοι είναι πίσω από αυτές τις εταιρίες. ΟΙ εταιρίες (κάποιες) των χρηματιστών εμφανίζονται να έχουν κάνει κάποια εξαγωγή.

Ζαχαρίας Κουλίας (ΔΗΚΟ):Τα στοιχεία είναι διαφωτιστικά στο τι πράγματι έγινε με τη καταστροφή του χρηματιστηρίου. Εκείνο που με εντυπωσίασε πραγματικά, είναι που είδα τις οικονομίες του κυπριακού λαού να «φτερουγίσουν» ανά τις πέρατα της οικουμένης, φτάνοντας στο μακρινό Βιετνάμ, καταλήγοντας στις Ινδίες, το Ηνωμένο Βασίλειο, στη Ελβετία κ.οκ. (κύριος προορισμός είναι ευρωπαϊκές χώρες)

Αυτό είναι μια καταθλιπτική εικόνα που παρουσιάζεται με αυτούς τους κυρίους, τους αετονύχηδες, στους οποίους επετράπη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας από την Πολιτεία, να τα εισπράξουν και να τα διασπείρουν με πολλή ευκολία στα πέρατα της οικουμένης. Αυτό αποτυπώνει το έγκλημα. Όπως με απίθανο τρόπο τα εισέπραξαν, με απίθανο τρόπο τα διασκόρπισαν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη