You are here

Ομόφωνα ο νόμος για εκσυγχρονισμό ΧΑΚ

06/10/2022 16:37

Ομόφωνα με 37 ψήφους υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη λειτουργία και τις εργασίες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προνοεί την απάλειψη διατάξεων της βασικής νομοθεσίας οι οποίες, είτε δε συνάδουν με τη λειτουργία της αγοράς, είτε δεν εφαρμόζονται, λόγω της εναρμόνισης του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου με ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Επίσης, περιλαμβάνεται η απάλειψη προνοιών που αφορούν σε παλαιότερη διαδικασία για την εκκαθάριση/τελείωση συναλλαγών (με την έκδοση πιστοποιητικών), καθότι ο διακανονισμός των εισηγμένων αξιών διέπεται πλέον από τον περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμο και τους κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει αυτού.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται επίσης, στο ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως ρυθμιστή της αγοράς, λόγω της μεταφοράς της αρμοδιότητας για διαχείριση του δημόσιου χρέους από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αναβλήθηκε η συζήτηση νομοσχεδίου για τράπεζες

Την ίδια ώρα, μετά από εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής η έγκριση του νομοσχεδίου «Ο περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι σήμερα έλαβαν ενημέρωση που ζητήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έγινε κατορθωτό ακόμα να το εξετάσουν, με το σώμα να κάνει αποδεκτό το αίτημα του.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου, είναι η ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μεικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προτείνεται η συμπερίληψη του όρου «παγκόσμιο συστημικώς σημαντικό ίδρυμα εκτός ΕΕ» ή «εκτός ΕΕ G-SII» και του ορισμού του για σκοπούς ολοκλήρωσης της υπό αναφορά εναρμόνισης.

Ε.Χ.