You are here

ΠΑΣΕΠΑ: Άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία στο ΧΑΚ

03/11/2003 15:42
Διαμαρτυρία στη Βουλή

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των αντιπροσώπων πραγματοποίησαν γύρω στα 40 άτομα κάτοχοι επενδυτικών ασφαλιστικών σχεδίων εταιρειών οι οποίες κατά την πολύκροτη περίοδο του χρηματιστηρίου 1999-2000 επένδυσαν εκατομμύρια λίρες σε κινητές αξίες.

Οι επηρεαζόμενοι παρέδωσαν προς τον πρόεδρο της Βουλής όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν σε σχέση με το όλο θέμα, το οποίο, όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, θα συζητηθεί εκ νέου ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών.

Οι καταγγελίες εστιάζονται σε παραβίαση της νομοθεσίας εκ μέρους της εφόρου ασφαλειών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ενημέρωσης και Προστασίας Ασφαλιζόμενων (ΠΑΣΕΠΑ). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΠΑ, κ. Χριστοφόρου, δήλωσε ότι δεκάδες επηρεαζόμενα μέλη του συνδέσμου καταχώρησαν ατομικές αγωγές στα κυπριακά δικαστήρια σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών αξιώνοντας αποζημιώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο ΠΑΣΕΠΑ θα προσφύγει ακόμη αν χρειαστεί και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παραβιάζοντας – κατά την έκφρασή του – τους σχετικούς κανονισμούς, επένδυσαν κατ’ υπέρβαση γύρω στα £500 εκατ. στο χρηματιστήριο.

Το ποσό αυτό, πρόσθεσε, ήταν μέρος των αποταμιεύσεων των ασφαλιζόμενων, πολλοί εκ των οποίων είναι σήμερα συνταξιούχοι και στερούνται μίας αποδοτικής ασφάλισης. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου σχολιάζοντας τη διαμαρτυρία των μελών του ΠΑΣΕΠΑ αλλά και τις καταγγελίες που έχουν προβεί, υποστήριξε ότι εκ μέρους ασφαλιστικών εταιρειών υπήρξε υπέρβαση σε σχέση με τη νομοθεσία και ότι προέβησαν σε επενδύσεις χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα ποσά απ’ ότι επέτρεπε ο νόμος με αποτέλεσμα, σημείωσε, να χαθούν τεράστια ποσά και άτομα ηλικιωμένα σήμερα να μην τυγχάνουν καμίας αποταμίευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, η επιτροπή Οικονομικών θα συζητήσει το θέμα ενώπιόν της και το πόρισμα από τη συζήτηση του θέματος αυτού θα αποτελέσει μέρος του γενικότερου πορίσματος για το χρηματιστήριο ενώ οι καταγγελίες του ΠΑΣΕΠΑ θα τεθούν και ενώπιον του γενικού εισαγγελέα.

Ο Σταύρος Ευαγόρου δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το υπουργείο Οικονομικών επί του όλου θέματος δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τις κατά καιρούς αναφορές του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τη νομοτυπική πτυχή του ζητήματος καθώς, όπως εξήγησε, προέχει το ηθικό μέρος του όλου θέματος.