You are here

Παύση Μαυρίδη εξετάζει το ΑΚΕΛ

23/10/2003 17:58
Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα του εμπειρογνώμονα της βουλής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ, με το ΑΚΕΛ να θέτει θέμα τάξης για τον Πουργουρίδη

Θέμα τάξης για τον πρόεδρο της επιτροπής Ελέγχου, Χρίστο Πουργουρίδη, αλλά και το ενδεχόμενο παύσης του Δρ. Κώστα Μαυρίδη από το πόστο του εμπειρογνώμονα για θέματα Χρηματιστηρίου, εγείρει το ΑΚΕΛ.

Την έκπληξη του κόμματος του, για τις δηλώσεις του κυρίου Πουργουρίδη αναφορικά με την πρόσληψη του κυρίου Μαυρίδη, παρά τη διασύνδεση του με τα γεγονότα του 1999 στο ΧΑΚ, εξέφρασε ο Άντρος Κυπριανού, μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. «Στη δική μας την αντίληψη το όλο θέμα ήρθε μόλις τώρα», τόνισε ο κύριος Κυπριανού προσθέτοντας πως όταν εσυζητήτο το θέμα της πρόσληψης των δύο εμπειρογνωμόνων στις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών ένα «από τα καθοριστικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν οι προσληφθέντες να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με το Χρηματιστηριακό σκάνδαλο του 99». Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ δεν ελέχθη στις δύο επιτροπές ή μεμονωμένα σε οποιουσδήποτε βουλευτές του Κόμματος του ότι ο κύριος Μαυρίδης είχε ανάμιξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Με κατάπληξη ακούσαμε, συνέχισε, τα περί διασυνδέσεις του κυρίου Μαυρίδη και ότι παρ’ όλα αυτά ο κύριος Πουργουρίδης θεώρησε ότι δεν μπορούσε να υπάρξει οποιοσδήποτε επηρεασμός της όλης διαδικασίας.

«Ούτε ο κύριος Πουργουρίδης ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει το δικαίωμα να αποφασίζει από μόνος του για σημαντικά ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να αφήσουν εκτεθειμένη τη βουλή. Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τις επιτροπές σαν δικό του τσιφλίκι και να αποφασίζει», επεσήμανε ο Άντρος Κυπριανού, «αποκρύβοντας στοιχεία από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής». Το εκ των ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ τόνισε πως για το κόμμα του υπάρχει σοβαρό θέμα για τη συμπεριφορά του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου, καθώς επίσης και θέμα με την παρουσία του Κώστα Μαυρίδη στο πόστο του εμπειρογνώμονα.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα ζητήσει την παύση του κυρίου Μαυρίδη, ο κύριος Κυπριανού απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείετε τίποτα. Ανάλογα με τα ευρήματα της διερεύνησης που θα κάνουμε μέσα στα πλαίσια των δύο επιτροπών θα διαμορφώσουμε και τη θέση μας».

Ευθύνες και στο Μ. Κυπριανού ρίχνει το ΑΚΕΛ

Ερωτηθείς κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες για τον τότε πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών νυν ΥΠΟΙΚ Μάρκο Κυπριανού, αφού σύμφωνα με τον κύριο Πουργουρίδη, αυτός γνώριζε τα περί διασύνδεσης του κ Μαυρίδη με τα τεκταινόμενα στο ΧΑΚ το 99, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αφού παρέπεμψε στον Υπουργό Οικονομικών για τη δική του θέση δεν δίστασε να απαντήσει ευθέως επί της ουσίας. «Αν ο (νυν) Υπουργός Οικονομικών γνώριζε αυτά τα ζητήματα και παρ’ όλα αυτά προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, τότε θεωρώ ότι έχει ευθύνες». Όπως διευκρίνισε ο Άντρος Κυπριανού, το ΑΚΕΛ θα θέσει τα ζητήματα Πουργουρίδη – Μαυρίδη στην επόμενη κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.

Πουργουρίδης

Πάντως ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου απαντώντας νωρίτερα στα ερωτήματα των ΜΜΕ επέμεινε πως παρά τη σύγκρουση συμφερόντων που ενδεχομένως να υπάρχει από την παρουσία του Κώστα Μαυρίδη στο πόστο του εμπειρογνώμονα της βουλής για το σκάνδαλο στο ΧΑΚ, εντούτοις η σχέση του κυρίου Μαυρίδη με τα γεγονότα ήταν γνωστά στον ίδιο και τον Μάρκο Κυπριανού και εκρίθησαν ότι δεν θα αποτελούσαν εμπόδιο στη διεξαγωγή της έρευνας.

Παρ’ όλα αυτά ο κύριος Πουργουρίδης τόνισε πως υπάρχει ενδεχομένως θέμα δεοντολογίας, εκφράζοντας μάλιστα την ετοιμότητα του να δεχθεί όλα τα πυρά της κριτικής που ενδεχομένως να ασκηθούν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη