You are here

Πιθανή σύσταση χρηματιστηριακού δικαστηρίου συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή

19/07/2001 16:20
Με στόχο την πραγματοποίηση ερευνών για να διασωθεί το περί δικαίου αίσθημα του κόσμου αναφορικά με τις παρατυπίες και παρανομίες που τυχόν έχουν σημειωθεί στο ΧΑΚ αλλά και ο εντοπισμός και η τιμωρία των παρανομούντων, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας που ήταν περισσότερο διαδικαστική, τέθηκαν στο τραπέζι και δρομολογήθηκαν οι στόχοι των ερευνών, οι οποίοι περιλαμβάνουν πιθανούς τρόπους που μπορεί η Βουλή να βοηθήσει με το δικό της τρόπο την Ερευνητική Επιτροπή αλλά και την Γενική Εισαγγελία στο έργο τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Σταύρου Ευαγόρου στη Stockwatch, στη σημερινή συνεδρία ακούσθηκαν προτάσεις σχετικά με την πιθανή σύσταση από τις δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, για μελέτη δημοσιευμάτων και στοιχείων εταιρειών που αποτελούν παρατυπίες ή απάτες αναφορικά με τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο έτσι ώστε να γίνει κατορθωτό να παραπεμφθούν μέσω των Επιτροπών στη Γενική Εισαγγελία με τη μορφή επίσημων καταγγελιών. Εξάλλου αναφέρθηκε και θα εξετασθεί στην επόμενη συνεδρία, η σύσταση χρηματιστηριακού δικαστηρίου το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις παρανομίες στο ΧΑΚ.

Η πρόταση του κ. Ευαγόρου για άμεσο διορισμό ποινικού ανακριτή, δεν έγινε δεκτή από το Γενικό Εισαγγελέα με τη δικαιολογία ότι «από τη στιγμή ποτ ήδη έχει συσταθεί Ερευνητική Επιτροπή η οποία ασχολείται με την διερεύνηση των παρανομιών στο Χρηματιστήριο δεν μπορεί να ασχοληθεί και ποινικός ανακριτής».

Εξάλλου αυτό που προέκυψε από τη σημερινή συνεδρία είναι ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε να μπορεί αυτεπάγγελτα η γενική εισαγγελία να εξετάζει χρηματιστηριακές παρανομίες, όταν υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη τους.

Η επόμενη κοινή συζήτηση των δύο Επιτροπών προγραμματίστηκε για την επόμενη Πέμπτη έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι εισηγήσεις οι οποίες ακούστηκαν σήμερα.