You are here

Πρόστιμα και σε μέλη Δ.Σ. εισηγμένων εταιρειών

15/07/2002 16:57
Νέο τοπίο αναφορικά με την επιβολή προστίμων σε εταιρείες και μέλη διοικητικών συμβουλίων θα επικρατεί από τις 25 Ιουλίου στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και με προτροπές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), η ΕΚ θα έχει το δικαίωμα επιβολής ποινών όχι μόνο στις εισηγμένες εταιρείες αλλά και ατομικά στα μέλη των Δ.Σ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού – εισηγητής της πρότασης νόμου – σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς στην επιβολή προστίμων όσο και η δικαιότερη τιμωρία αλλά και η πρόληψη παράτυπων ενεργειών. Τόνισε ότι στο νομοσχέδιο καθορίζεται ρητώς ότι με την επιβολή διοικητικού προστίμου δεν θα επηρεάζονται οι ποινικές διαδικασίες από τις σχετικές διοικητικές έρευνες της κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντικό, ότι δίνεται πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους ερευνόντες λειτουργούς εκ μέρους της ΕΚ και καθορίζεται επίσης ότι εάν κατά τη διάρκεια έρευνας ύστερα από σχετική καταγγελία διαπιστωθεί ότι έχουν παραβιαστεί και άλλες πρόνοιες του νόμου, δεν θα χρειάζεται άλλη έρευνα αλλά θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από την πρώτη έρευνα για τεκμηρίωση και άλλων καταγγελιών. Όπως ανέφερε ο κ. Μάρκος Κυπριανού, η θέση των κοινοβουλευτικών κομμάτων επί του θέματος είναι ομόφωνη.

Εν τω μεταξύ στην επιτροπή Νομικών της Βουλής συζητήθηκε πρόταση νόμου διαδικαστικού μεν χαρακτήρα αλλά άκρως σημαντικού ως προς την καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με τα χρηματιστηριακά δρώμενα. Σύμφωνα με την πρόταση ο οιοσδήποτε ιδιώτης θα πρέπει να καταφεύγει πρώτα στη γενική εισαγγελία και να ζητεί έγκριση ως προς τις πρόνοιες της αγωγής προκειμένου να αποφευχθούν ποινικές διώξεις οι οποίες επεκτείνονται σε περισσότερα πρόσωπα και γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα τον επηρεασμό νομίμων δικαιωμάτων άλλων πολιτών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη