You are here

Το σταθεροποιητικό ταμείο οριστικά στην Βουλή

27/09/2001 15:45
Το πολυσυζητημένο θέμα του σταθεροποιητικού ταμείου στήριξης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου επανέρχεται στην επιφάνεια μετά την απόφαση της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να συζητήσει το όλο θέμα στις αρχες Οκτωβρίου.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε, ο υπουργός των οικονομικών Τάκης Κληρίδης έχει παραλάβει και επισήμως την πρόσκληση από τον πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Μάρκο Κυπριανού για να παραστεί ενώπιον των μελών της επιτροπής και να δώσει διευκρινήσεις και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα των βουλευτών επί του σημαντικού αυτού θέματος.

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία σταθεροποιητικού ταμείου βρίσκεται στα χέρια της Βουλής εδώ και έξι μήνες και ο υπουργός οικονομικών δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι κακώς δεν προωθήθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μετά και τη διευκρίνηση ότι τα 100 εκατομμύρια λίρες του ταμείου θα προικοδοτούνται από τα έσοδα του χρηματιστηριακού τέλους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σταθεροποιητικό ταμείο θα το διαχειρίζεται ανεξάρτητη ομάδα ειδικών περιλαμβανομένων και ξένων διαχειριστών κεφαλαίων και συμβούλων επενδύσεων χωρίς την ανάμιξη του κράτους. Ο Τάκης Κληρίδης τόνισε ότι στόχος του ταμείου δεν είναι να εξασφαλίζει κέρδη αλλά να παρεμβαίνει και να δημιουργεί υγιείς συνθήκες σταθερότητας στην κεφαλαιαγορά. Είπε ακόμη ότι το σταθεροποιητικό ταμείο θα διαδραματίζει παράλληλα και ρόλο θεσμικού επενδυτή.