You are here

Τάσσος: Δεν αγόρασα μετοχές στο ΧΑΚ

21/10/2004 14:25
Καμία μετοχή πέραν εκείνων που σταδιακά είχε αγοράσει τη δεκαετία '60 και '70, πριν δημιουργηθεί το χρηματιστήριο και οι οποίες ήταν υποθηκευμένες στη Λαϊκή Τράπεζα και επωλήθησαν για να εξοφληθεί το παρατράβηγμα που είχε εκείνη την εποχή, δεν έχει αγοράσει ή πωλήσει στο χρηματιστήριο με ιδιωτική τοποθέτηση ή άλλως πως. Στη δήλωση αυτή προέβη πριν λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα και που κάνουν αναφορά σε κέρδη πολιτικών από επενδύσεις στο χρηματιστήριο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το όνομα του ιδίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα οδηγήσει όλους, όσοι πιθανόν να ενέχονται, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, στη δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει με νομική αρωγή και όσους επενδυτές πλήγηκαν οικονομικά από το σκάνδαλο αυτό και δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος για να διεκδικήσουν μέσω δικαστηρίου τα δικαιώματά τους.

Κληθείς να σχολιάσει την αιχμή που άφησε στις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου, ότι αυτή η αποκάλυψη για το πρόσωπό του, έγινε ως συνέχεια των καταγγελιών που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την αιχμή αυτή «ατυχή και ασύνδετη» αφού, όπως εξήγησε, ανεξαίρετα και σε κάθε περίπτωση, όλα τα πορίσματα των Διερευνητικών Επιτροπών, διαβιβάζονται στο Γενικό Εισαγγελέα και δεν μένουν στα συρτάρια.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πάντως ότι δεν έχει αγοράσει ή πωλήσει «οποιαδήποτε μετοχή στο Χρηματιστήριο με ιδιωτική τοποθέτηση ή άλλως πως».

«Η εφημερίδα (σ.σ. Πολίτης) έτσι για να κάνει πιο εντυπωσιακό το θέμα λέει, αντιλαμβανόμαστε ότι έχει πωλήσει και άλλες 40.000 μετοχές και εγώ τους προκαλώ να δείξουν έστω και αν μια έχω πωλήσει, αφού από όσες είχα παραμένουν μέχρι τη μια», δήλωσε. Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να περιλάβει στην έρευνα για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει ήδη γίνει, υπάρχει ο κατάλογος και μόλις διευκρινιστεί εάν εμποδίζεται η κυβέρνηση από το νόμο», θα δοθεί ο κατάλογος στη δημοσιότητα.

Ανανέωση δέσμευσης για αρωγή στους επενδυτές

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να βοηθήσει τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα κάνει ακριβώς όσα είχε πει. Δηλαδή, διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εάν περιμένουν ότι θα εξασφαλίσουν πίσω τα λεφτά που έχασαν, ούτε τότε, αλλά ούτε τώρα υπάρχει τέτοια πιθανότητα, γιατί δεν υπάρχει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει «για τη νομική αρωγή», για όσους «δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος για να διεκδικήσουν μέσω δικαστηρίου τα δικαιώματά τους», ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα οδηγήσει «όλους όσοι πιθανόν να ενέχονται, σύμφωνα με την έκθεση, μηδενός εξαιρουμένου, στη δικαιοσύνη, αν μη τι άλλο για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου του λαού».

Τα επενδυτικά χρέη

Από εκεί και πέρα, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, «το θέμα της ρυθμίσεως χρεών τα οποία υφίστανται, δεν αποτελεί μόνο έργο και ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων που είναι εκκρεμούντα», αλλά «αυτό χρειάζεται συνεργασία τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας, σύγκλιση μαζί με τις οδηγίες της ΕΕ, μια προσπάθεια δηλαδή η οποία συνεχίζεται».

Και οι φόροι

Ερωτηθείς εάν θα ζητηθεί από αυτούς που κέρδισαν τα έτη 1999 - 2000, να καταβάλουν φόρους από τα κέρδη του χρηματιστηρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «όσοι είχαν ως επάγγελμα το χρηματιστήριο, ναι, εάν όμως ένας πωλεί μετοχές τις οποίες είχε πριν, δηλαδή κεφάλαιο, δεν επιβάλλεται φορολογία και όσον αφορά την φορολόγηση εκ των υστέρων, αυτό είναι αντισυνταγματικό».

Καμία αιχμή από Αναστασιάδη

Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές που άφησε στις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εναντίον της κυβέρνησης και του ιδίου, ότι αυτή η αποκάλυψη για το πρόσωπό του, έγινε ως συνέχεια των καταγγελιών που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «ο κ. Αναστασιάδης δεν έκανε αιχμή» εναντίον του, γιατί «ξέρει πολύ καλά ότι καμία απολύτως σκοπιμότητα δεν υπήρχε στην παραπομπή της έκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής προς το Γενικό Εισαγγελέα».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο «για τις προσωπικές δοσοληψίες του κ. Αναστασιάδη με το χρηματιστήριο, αφού είναι καθαρά δική του υπόθεση και αυτός έχει να εξηγήσει». Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι «ατυχής και ασύνδετη η αιχμή, ότι τάχατες συνέπεσε να σταλεί η έκθεση της επιτροπής την ώρα που αποκαλύπτετε το όνομά του στη Βουλή», αφού «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει διεξάγει περίπου επτά έρευνες και ανεξαίρετα και σε κάθε περίπτωση, όλα τα πορίσματα διαβιβάζονται στο Γενικό Εισαγγελέα και δεν μένουν στα συρτάρια».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη στα πλαίσια της χθεσινής δημοσιογραφικής του διάσκεψης, από τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι κατόπιν εντολών κύκλων του Προεδρικού, ανακοινώθηκε η υπόθεσή του, προκειμένου η προσοχή στην κοινής γνώμης να στραφεί αλλού, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «το πόσο βάσιμη είναι αυτή η διασύνδεση, μπορεί να κρίνει ο καθένας». «Αυτά τα δημοσιεύματα, όπως ο ίδιος έχει πει, έχουν προηγηθεί εδώ και αρκετό καιρό και η αποκάλυψη στη Βουλή, έγινε μετά από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε το πρωί», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν ξέρει «ποιο είναι το μέλος της επιτροπής έρευνας που το είπε στη Βουλή και γιατί το είπε» και ούτε προσωπικά τον ξέρει, αλλά ούτε και του έχει μιλήσει ποτέ.