You are here

Τρίτη έρευνα από την Επιτροπή Ελέγχου για το ΧΑΚ

06/06/2002 11:44
Στο «εδώλιο» και οι Ασφαλιστικές Εταιρίες

Σε νέα χωριστή έρευνα για τη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα επενδυτικά ασφαλιστικά σχέδια, με εφ’ άπαξ ασφάλιστρα κατά την περίοδο της μεγάλης χρηματιστηριακής έξαρσης του 1999, προχωρεί η επιτροπή Ελέγχου της βουλής.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρίστος Πουργουρίδης, κληθείς να σχολιάσει την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο πόρισμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Σημειώνεται, ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ύστερα από σχετικές καταγγελίες (Ιούλιος 2001) από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ενημέρωσης και Προστασίας Ασφαλισμένων (ΠΑΣΕΠΑ) εναντίον των ασφαλιστικών εταιριών. Σύμφωνα, με τις καταγγελίες του ΠΑΣΕΠΑ, λόγω κακής διαχείρισης, κακών επενδυτικών επιλογών και παρατυπιών από τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, τα επενδυτικά αυτά Ταμεία έχουν απολέσει, πολύ πέραν του 60% της αξίας τους.

Ο ΠΑΣΕΠΑ έχει καταγγείλει τις ασφαλιστικές εταιρίες, που κατηγορούνται για κακή διαχείριση των χρημάτων τους και παραπληροφόρηση, για επένδυση κατά παράβαση της νομοθεσίας, όλων σχεδόν των χρημάτων στο Χ.Α.Κ., για καθυστερήσεις στην παράδοση συμβολαίων και για διοχέτευση των επενδύσεων, αποκλειστικά σε μετοχικούς τίτλους, εις βάρος της υγιούς διασποράς επενδύσεων.

Ο Σύνδεσμος Ασφαλισμένων κατηγορεί, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν ενημέρωσε τους ασφαλισμένους για τις αλλαγές που αποφασίστηκαν στα ποσοστά επένδυσης των ασφαλίστρων στο Χ.Α.Κ., κατά την περίοδο της έντονης χρηματιστηριακής ευφορίας. Από την πλευρά του, το Γραφείο της Εφόρου Ασφαλειών υποστηρίζει πως ο αρμόδιος Υπουργός έχει δικαίωμα ν’ αποφασίσει κάτι τέτοιο, με την έκδοση σχετικών Οδηγιών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη