You are here

Στην Ολομέλεια πριν το Πάσχα οι προτάσεις για καταχρηστικές ρήτρες

07/03/2023 15:25

Στην Ολομέλεια της Βουλής πριν τις διακοπές του Πάσχα αναμένεται να σταλούν οι δύο προτάσεις νόμου που αφορούν αλλαγές στους νόμους περί προστασίας του καταναλωτή και περί συγκρισιμότητας των τελών, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν τη διεύρυνση του ορισμού του όρου «καταναλωτής» ώστε να περιλαμβάνει και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετόχους πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και αυτοτελώς εργαζομένους στο πλαίσιο άσκησης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα διατήρησης λογαριασμού πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, σκοπός της πρώτης πρότασης τροποποίησης είναι να ενισχυθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, ειδικότερα των ασθενέστερων, κατά τη σύναψη συμβάσεων με πιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, γενικότερα στο πλαίσιο άσκησης των εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την πρόταση σκοπούνται η προσθήκη ορισμένων υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους καταναλωτές, η διεύρυνση του καταλόγου των ρητρών που δύναται να θεωρηθούν ως καταχρηστικές και τέλος, η προσθήκη της υποχρέωσης της εντεταλμένης υπηρεσίας να ετοιμάζει κάθε δύο χρόνια έκθεση.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννης η διετής έκθεση θα υποβάλλεται στην επιτροπή ενέργειας και θα καταγράφονται στην έκθεση αναλυτικά τα διατάγματα που εκδόθηκαν από το δικαστήριο σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις.

Κεντρική Τράπεζα, υπουργείο Οικονομικών, Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή και Νομική Υπηρεσία υπογράμμισαν το γεγονός ότι αρκετές πρόνοιες που προτείνονται με τις δύο προτάσεις ήδη εφαρμόζονται μέσω ειδικών και εναρμονιστικών νομοθεσιών. Ενστάσεις εκφράστηκαν εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών εκπρόσωποι του οποίου κατέθεσαν σχετικό σημείωμα στην Επιτροπή.

Σχετικά με την πρώτη πρόταση περί προστασίας του καταναλωτής (τροποποιητικός) (αρ.3) νόμο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα εξήγησε ότι στην πλειοψηφία τους οι πρόνοιες ήδη εφαρμόζονται κάτι για το οποίο ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ζήτησε να κατατεθούν λεπτομέρειες.

Σε σχέση με την δεύτερη πρόταση για τον περί της συγκρισιμότητας των τελών, αλλαγής λογαριασμού πληρωμών και πρόσβασης σε λογαριασμούς πληρωμών (τροποποιητικός) νόμο του 2022, η Κεντρική Τράπεζα εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή για πολλές επιχειρήσεις.

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, εξηγώντας για την πρώτη πρόταση ότι υπάρχει διασπορά σχετικών ρυθμίσεων στις διάφορες νομοθεσίες. Τονίστηκε ακόμα ότι θα πρέπει να αλλάξει η αναφορά στον κώδικα των τραπεζών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών ανέφερε για τη πρώτη πρόταση ότι προσκρούει στο σύνταγμα, ενώ εισάγει νέες ρυθμίσεις και υποχρεώσεις που ήδη περιλαμβάνονται σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.

Δημιουργείται νομική ασάφεια, εξήγησε αφού υπάρχουν και σε άλλες νομοθεσίες αλλά και θέματα διπλής εποπτείας, από την υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή και την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές τιμές για τα ίδια αδικήματα και υποχρεώσεις.

Εκ μέρους της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρθηκε ότι οι πρόνοιες των δύο προτάσεων νόμου καλύπτονται από άλλες ειδικές νομοθεσίες και επισημάνθηκε πως ο κώδικας δεν μπορεί να επιβάλλεται.

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Τζένη Παπαχαραλάμπους χαιρέτισε τις δύο προτάσεις νόμου και αναφερόμενη ειδικά στο θέμα των καταχρηστικών ρητρών που βαρύνουν εδώ και πολλά χρόνια δανειακές συμβάσεις είπε ότι «μιλούμε για δεκάδες χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατά κύριο λόγο είναι μη εξυπηρετούμενα λόγω αυτών των καταχρηστικών ρητρών».

Παρών στη συνεδρία ήταν ο χρηματοοικονομικός επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ο οποίος συμφώνησε με τις παρατηρήσεις της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή και της Νομικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι οι παρατηρήσεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι σημαντικές.

Όπως αναφέρθηκε, στη συνεδρία εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι πρόνοιες των προτάσεων νόμου προσκρούουν σε υφιστάμενες νομοθεσίες, με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρο Παπαδούρη να σημειώνει πως οι νομοθεσίες αυτές δεν βοηθούν τους καταναλωτές.

Είπε ακόμη ότι στη συνεδρία υπήρξε εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας η καλή διάθεση να βρει τους τρόπους να προχωρήσουν αυτές οι νομοθεσίες. Ειδικότερα, είπε πως μπορεί, χωρίς να τροποποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του Νόμου Περί Προστασίας των Καταναλωτών, να αναφερθεί πως η εφαρμογή θα αφορά και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα υπενθύμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πελάτες των τραπεζών λόγω της αύξησης των χρεώσεων, αλλά και τον περιορισμό στο άνοιγμα του ΛΠΒΧ μόνο σε φυσικά πρόσωπα και σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόταση ετοιμάστηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκο Σύκα, ενώ η δεύτερη πρόταση ετοιμάστηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, Γιαννάκη Γαβριήλ και Ανδρέα Πασιουρτίδη.

Η επιτροπή δεσμεύτηκε ότι τα δύο σχέδια θα προχωρήσουν στην Ολομέλεια πριν τις διακοπές του Πάσχα, με τον κ. Χατζηγιάννη να σημειώνει την θετική ανταπόκριση των εμπλεκομένων.

Της Μαρίας Κυριακίδου