You are here

Απ’ ευθείας εξώδικα για την προστασία των καταναλωτών

08/12/2020 18:41

Πολυνομοσχέδιο που ενοποιεί επτά νομοθεσίες ενισχύοντας την προστασία του καταναλωτή, παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου. Μεταξύ των σημαντικών προνοιών είναι το δικαίωμα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και η δυνατότητα καταχώρησης αιτήσεων στο Δικαστήριο για έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης τη δυνατότητα σε καταναλωτές να εγείρουν αγωγή ενώπιον δικαστηρίου για αποκατάσταση ή και επιβολή αποζημιώσεων.

 

Βουλευτές και εμπλεκόμενοι φορείς επέκριναν την καθυστέρηση επτά ετών που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Το πολυνομοσχέδιο αφορά στην ενοποίηση επτά νομοθεσιών, είναι ένα τεράστιο νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει με πολύ ορθό και ορθολογικό τρόπο όλα τα θέματα που ήταν διάσπαρτα σε διάφορες νομοθεσίες», ανέφερε η κ. Πηλείδου. Κι αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω απλοποίησης όσο και μέσω της πιο σωστής αντιμετώπισης των θεμάτων που προκύπτουν με τις πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες που θα έχει η Υπηρεσία Καταναλωτή, πρόσθεσε η Υπουργός.

Σημείωσε ότι σε περίοδο εκπτώσεων θα υπάρχει καλύτερη ενημέρωση διότι αλλάζει ο τρόπος που θα αναγράφονται οι τιμές, θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις ο πωλητής και θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Επίσης οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να αναρτούν τιμοκατάλογο.

Θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση του καταναλωτή και για την πολιτική επιστροφών κάτι που στην Κύπρο δεν γίνεται σωστά, είπε. Όσον αφορά την νόμιμη εγγύηση από 6 μήνες επεκτείνεται σε ένα χρόνο και δεν καλύπτει το χρόνο επισκευής του οποιουδήποτε προϊόντος.

Η ψήφιση νομοσχεδίου αναμένεται ακόμα να ενδυναμώσει τη θέση του καταναλωτή και να δώσει τη δυνατότητα στην Υπηρεσία Καταναλωτή να αντιμετωπίζει καταστάσεις με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Όπως αναφέρθηκε το πολυνομοσχέδιο καλύπτει και φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ με βάση το νέο πλαίσιο θα εξεταστεί και το θέμα των καταχρηστικών ρητρών και των εν εξελίξει αγωγών κατά τραπεζών.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Πηλείδου είπε πως η Υπηρεσία θα ενισχυθεί με πέντε άτομα με το νέο χρόνο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού σημείωσε πως η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων με στόχο να εγκριθεί σε νόμο το συντομότερο δυνατό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου, ωστόσο επέκρινε την επταετή καθυστέρησή του. «Επτά χρόνια περιμέναμε για να έρθει το πολυνομοσχέδιο. Πέρασαν 5 χρόνια για να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία χρειάστηκε 28 μήνες για να το τελειώσει. Επτά χρόνια η πολιτεία δεν προστάτευε τους καταναλωτές και τους πολίτες», είπε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε «πως δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε στρέβλωση εις βάρος των καταναλωτών».
Η βουλευτής του κινήματος «Ανεξάρτητοι» Άννα Θεολόγου σχολιάζοντας το θέμα των καταχρηστικών ρητρών τραπεζών, υποστήριξε πως το μόνο πρόβλημα στη νέα νομοθεσία είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να μην προστατεύονται.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου, τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το πόσο αποτελεσματική είναι η προστασία των καταναλωτών και πόσο οι νόμοι εφαρμόζονται.
Τη θέση ότι το νομοσχέδιο αποτυγχάνει να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών, εξέφρασε ο Μάριος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.
Η Τζένη Παπαχαραλάμπους, Διευθύντρια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, χαιρέτισε την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ζητώντας όπως η νομοθεσία επεκταθεί για να καλύπτει και επιχειρήσεις.