You are here

Αυξήσεις φωτιά σε ψωμί, κρέας και γαλακτοκομικά

12/10/2021 17:56

Το κύμα ακρίβειας και αυξήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά που πλήττει το τελευταίο διάστημα τα κυπριακά νοικοκυριά, είναι άνευ προηγουμένου, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του στη Βουλή.

«Η μια πτυχή του προβλήματος αφορά όντως τις διεθνείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η δεύτερη ωστόσο, αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης οι οποίες είναι ασήκωτες σε βαθμό ανικανότητας. Ως ΑΚΕΛ, προειδοποιούσαμε συνεχώς και φορτικά ότι η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση διάλυση της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου η οποία διασφάλιζε την επάρκεια σιτηρών στον τόπο, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κυπριακή κτηνοτροφία και την οικονομία ευρύτερα. Φωνή βοώντος», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Επιτροπή Σιτηρών τον περασμένο Μάρτιο, «άφησε και τον τόπο μας χωρίς στρατηγικά αποθέματα σιτηρών, αμελώντας σε βαθμό εγκληματικό να εφαρμόσει τη νομοθεσία την οποία η ίδια προώθησε για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων».

Το αποτέλεσμα, είπε, «είναι σήμερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας να είναι αντιμέτωπος με ελλείψεις σιτηρών και δυσβάστακτες αυξήσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να μετακυλίονται στους τελικούς καταναλωτές με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά αγαθά όπως το ψωμί, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

 Η Κυβέρνηση «οφείλει άμεσα να στηρίξει όλους τους κλάδους που επηρεάζονται, να εξεύρει τρόπους εισαγωγής πρώτων υλών για αντιμετώπιση των ελλείψεων και επιβάλλεται να επαναλειτουργήσει τα σιλό της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου για δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων», συμπλήρωσε.

 Λουκέτα λόγω έλλειψης ζωοτροφών

Από την πλευρά του ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων στις διεθνές τιμές των πρώτων υλών και ειδικά αυξήσεις όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στις ζωοτροφές, στα σιτηρά, «τα οποία από ότι γνωρίζετε όλοι είναι διεθνές χρηματιστήριο».

Σημείωσε ότι στην Κύπρο αυτή την στιγμή υπάρχει παντελής έλλειψη ζωοτροφών με αποτέλεσμα τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας να έχουν βάλει λουκέτο.

«Εμείς ως αγροτικές οργανώσεις έχουμε ήδη αναδείξει το θέμα. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει άμεσα να παρέμβει. Η αύξηση και η έλλειψη αυτών των ζωοτροφών σημαίνει αύξηση κόστους, σημαίνει ελλιπείς πρώτες ύλες όπως είναι το γάλα, άρα θα υπάρχει αύξηση στις τιμές των τελικών προϊόντων είτε λέγεται χαλούμι, είτε λέγεται ψωμί είτε λέγεται αλεύρι. Θεωρούμε ότι αυτές οι αυξήσεις δυστυχώς είναι θέμα ημερών», κατέληξε. 

Της Ελένης Χαραλάμπους