You are here

Δεν έπεισαν οι επιδημιολόγοι τη Βουλή για τα malls

14/01/2021 16:23

Δεν ικανοποιήθηκαν από τις απαντήσεις των επιδημιολόγων τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων.

Το ερώτημα που τέθηκε επανειλημμένα προς τα μέλη της συμβουλευτικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας ήταν γιατί έκλεισαν τα malls και την ίδια ώρα έμειναν ανοικτά άλλα υπερκαταστήματα.

Οι απαντήσεις, ωστόσο των ειδικών δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μη λογικές» εξηγήσεις.

Στην κινητικότητα στηρίχτηκαν για να κλείσουν τα malls

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους επιδημιολόγους ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου είναι ότι η απόφαση για κλείσιμο των εμπορικών κέντρων στηρίχτηκε στην κινητικότητα, αφού όπως είπαν, «η κινητικότητα είναι το νούμερο ένα της διασποράς του ιού».

«Η κινητικότητα όταν πηγαίνεις σε ένα κατάστημα, που θεωρητικά έχει ένα περιορισμό σε τετραγωνικά μέτρα και αριθμό ατόμων είναι πιο διαχειρίσιμη. Σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου μπαίνουν πολλά άτομα σε πολλά καταστήματα και από διαφορετικές και πολλές εισόδους δεν είναι διαχειρίσιμη η κινητικότητα. Αυτή ήταν η αιτία που έγινε αυτή η διαφοροποίηση», είπε ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Δρ. Πάνος ανέφερε πως όταν λήφθηκαν τα μέτρα υπήρχε μια αναγκαστική υποχρέωση, αφού ήταν πάρα πολύ ψηλό το ποσοστό θετικότητας και υπήρχαν πολλοί νοσηλευόμενοι που κατέληγαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πρόσθεσε πως η απόφαση για κλείσιμο των εμπορικών κέντρων έπρεπε να ληφθεί ώστε να ανακοπεί η διασπορά της νόσου.

«Πρέπει να ξέρετε ότι η νόσος αυτή διασπείρεται με την κινητικότητα. Είναι η λέξη κλειδί. Όσο περιορίζουμε την κινητικότητα τόσο ελαττώνεται η διασπορά. Αυτό είναι ο λόγος που λαμβάνονται στην έσχατη περίπτωση τα lockdown. Αυτό έγινε και στην Κύπρο. Η Κύπρος άντεξε πολύ περισσότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού

Ο εκπρόσωπος των malls, Γιώργος Γεωργίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης «δεν ήταν ορθή», αφού όπως είπε «έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στις επιχειρήσεις στην Κύπρο και επιπρόσθετα έχει επιδεινωθεί η υγειονομική εικόνα της Κύπρου».

Ζήτησε με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την έναρξη των εργασιών όπως η κυβέρνηση χειριστεί τα θέματα όπως τα χειρίζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου τα εμπορικά καταστήματα είτε ανοίγουν όλα μαζί είτε κλείνουν όλα μαζί.

Σημείωσε ότι το κάθε mall πληρώνει περίπου 30 χιλιάδες κάθε μήνα, ώστε να κάνει ελέγχους, ενώ τηρούν τα πλέον αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Όταν μας έκλεισαν στείλαμε επιστολή και στον Υπουργό Υγείας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία προτείναμε μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων, μέχρι και την εργοδότηση υπερωριακά αστυνομικών, για να επιβεβαιώνουν ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα. Δυστυχώς δεν λάβαμε απάντηση», είπε.

Καμιά λογική απάντηση από τους επιδημιολόγους

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε πως «είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι αποφάσισαν να μην λειτουργούν καταστήματα όπως τα malls και να επιτρέπεται η λειτουργία σε πολυκαταστήματα». «Σε αυτά τα συγκεκριμένα καταστήματα για μέρες γινόταν το αδιαχώρητο. Και ουδείς από αυτούς του κυρίους που θέλουν να μας προστατέψουν από τον κορωνοϊό συγκινήθηκε», συμπλήρωσε.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαχείριση της πανδημία

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε πως «η διαχείριση της πανδημία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση». Όπως είπε, «τίθεται το πλαίσιο από την επιδημιολογική ομάδα προς την κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, έχοντας βεβαίως υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και βεβαίως τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας κι υγείας».

«Eκκωφαντική» απουσία κυβέρνησης από τη συνεδρία

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως «η απουσία της πολιτικής ηγεσίας στην Επιτροπή ήταν εκκωφαντική», για να σημειώσει πως «δεν μπορεί να απαντούν οι επιδημιολόγοι για απαντήσεις που οφείλουν να δώσουν αυτοί που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις».

Ανέφερε πως «οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή ήταν άκρως προσβλητικές για το έργο της Αστυνομίας», σημειώνοντας ότι «ο μόνος τρόπος να ανοίξει η αγορά και να ανθίσει και πάλι η οικονομία είναι οι εμβολιασμοί».

«Πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από γειτονικές χώρες, οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ εμείς βγαίναμε στα κανάλια και λέγαμε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα, την ίδια ώρα γειτονικό μας κράτος διαπραγματευόταν με φαρμακευτικές εταιρείες», είπε.

Δημιουργήθηκε μια περίεργη διάσταση και διάκριση

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε  πως «έκλεισαν τα malls και την ίδια ώρα έμειναν ανοικτά υπερκαταστήματα, δημιουργώντας μια περίεργη διάσταση και διάκριση».

Πρόσθεσε πως «είναι δικαιολογημένες οι  αντιδράσεις ορισμένων ομάδων επαγγελματιών για τα μέτρα αυτά τα οποία έχουν μυρωδιά αδικίας, μια αδικία που είναι εύκολο να το λες και να το διαπιστώνεις, όμως, υπάρχουν εργαζόμενοι που το ζουν με ένα τραγικό τρόπο».