You are here

ΕΠΑ: Ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις για καρτέλ

18/10/2021 21:13

Δεν έφτασε ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού(ΕΠΑ) καμιά καταγγελία τα τελευταία χρόνια για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά καυσίμων, ενώ κάποιες περιπτώσεις που αφορούν τα σιτηρά εξετάζονται, χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.

Αυτό ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την συζήτηση του προϋπολογισμούς για το 2022 της ΕΠΑ, η πρόεδρος της επιτροπής Λουκία Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε ότι παρότι υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξή καρτέλ σε διάφορους τομείς της οικονομίας, εντούτοις δεν υπάρχουν αποδείξεις. Τόνισε παράλληλα, ότι κάποιες καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΠΑ είναι χωρίς τεκμηρίωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν οι έλεγχοι.

Όσον αφορά την αυτεπάγγελτη εξέταση των ενδείξεων αυτών από την Επιτροπή, η κ. Χριστοδούλου επανέλαβε ότι χωρίς αποδείξεις, ακόμα και να αρχίσει κάποια έρευνα δεν θα μπορεί να στοιχειοθετηθεί υπόθεση. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και την τεχνογνωσία για απόδειξη διάφορων καταγγελιών.

Μια υπόθεση σε τρία χρόνια

Η κ. Χριστοδούλου, ανέφερε ότι η  μόνη περίπτωση καρτέλ που τέθηκε στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ήταν μια υπόθεση που αφορούσε σε δημόσιες συμβάσεις. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μια μικρή αρχή όπως η ΕΠΑ, δεν μπορεί να έχει τα απαραίτητα αποτελέσματα.

Σημείωσε επίσης ότι σε υπόθεση του 2005 που αφορά στα καύσιμα έχει κατατεθεί έφεση, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε πρωτόδικα ότι το ένταλμα έρευνας της Επιτροπής ήταν παράνομο και κατά συνέπεια και τα όποια άλλα στοιχεία είχαν συλλεχθεί.

Στον πάγο οι αιφνίδιοι έλεγχοι λόγω Covid

Σε ότι αφορά αιφνίδιους ελέγχους, είπε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πως έχουν σταματήσει από το 2019, σημειώνοντας ότι γίνονται σκέψεις να επαναρχίσουν από τον νέο χρόνο, καθώς υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση για ενίσχυση του προσωπικού της Επιτροπής με άλλους εννέα εργαζομένους.

Ερωτηθείσα για το που έγινε ο τελευταίος αιφνίδιος έλεγχος η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι διεξήχθη στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού στις αρχές του 2019.

Όσον αφορά στα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι ακόμα δεν υπάρχει ανακοινώσιμο, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο μελετούνται σχετικά στοιχεία.

Η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι πρόσφατα επικυρώθηκαν ορισμένες αποφάσεις από το Διοικητικό Δικαστήριο σε σχέση με προσφυγές της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, επικυρώθηκε απόφαση προστίμου ύψους €700 χιλ. σε υπόθεση της Επιτροπής κατά της Hermes Airports, πρόστιμο ύψους € 2,1 εκατ. για υπόθεση του 2014 αναφορικά με το γάλα και σε περίπτωση κατά πρόστιμο ύψους €1,2 εκατ. για υπόθεση κατά της Cyta.

Η κ. Χριστοδούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο  να εφεσιβληθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η Πρόεδρος της ΕΠΑ είπε ότι ενώπιον της η Επιτροπή έχει 16 υποθέσεις κατά τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης παραβάσεων.

Επιπλέον, η κ. Χριστοδούλου είπε ακόμη ότι το 2020 εκδόθηκαν 55 αποφάσεις και το 2021 εκδόθηκαν 63, προσθέτοντας ότι η ΕΠΑ το 2020 έκδωσε 5 καταδικαστικές αποφάσεις και επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού €2,75 εκατομμύρια.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΠΑ για το 2022, οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε €2.177.038 και οι αναπτυξιακές προϋπολογιζόμενες δαπάνες σε €7.090. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση της τάξης του 21,61% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2021 και μείωση κατά 4,90% από τον προϋπολογισμό του 2020.

Της Ελένης Χαραλάμπους