You are here

Πού τα παράπονα καταναλωτών για διασυνοριακές αγορές

05/09/2019 07:06

Καταναλωτές που αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες από άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορούν να αποτείνονται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου όταν προκύπτουν προβλήματα με τις αγορές τους, βάσει νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή.

Το νομοσχέδιο δίνει περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές να εμπορεύονται την ΕΕ, δίνοντας πρόσθετα εργαλεία για άσκηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «o περί της Αντιμετώπισης του Αδικαιολογήτου Γεωγραφικού Αποκλεισμού και Άλλων Μορφών Διακριτικής Μεταχείρισης με Βάση την Ιθαγένεια, τον Τόπο Διαμονής ή τον Τόπο Εγκατάστασης των Πελατών Εντός της Εσωτερικής Αγοράς Νομός του 2019».

Το νομοσχέδιο έχει σκοπό την πλήρη εναρμόνιση του Εθνικού Δικαίου με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/302 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2018 για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου γεωγραφικού αποκλεισμού και άλλων μορφών διακριτικής μεταχείρισης με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης των πελατών εντός της εσωτερικής αγοράς και για την τροποποίηση των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και (ΕΕ) 2017/2394 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ».

Σκοπός του κανονισμού (ΕΕ) 2018/302 είναι η παροχή περισσότερων ευκαιριών στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Ειδικότερα, ο κανονισμός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος ορισμένων καταναλωτών οι οποίοι αδυνατούν να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες από εμπορευόμενους που βρίσκονται σε διαφορετικό κράτος μέλος, λόγω της ιθαγένειας, του τόπου διαμονής ή του τόπου εγκατάστασης τους.

Ο όρος γεωγραφικός αποκλεισμός αναφέρεται σε πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν πωλητές στο διαδίκτυο για τον περιορισμό των διασυνοριακών διαδικτυακών πωλήσεων με βάση την ιθαγένεια, τον τόπο διαμονής ή τον τόπο εγκατάστασης.

Πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού αυτού του είδους περιλαμβάνουν την άρνηση πρόσβασης σε δικτυακούς τόπους από άλλα κράτη μέλη και/ή περιπτώσεις στις οποίες παρέχεται μεν πρόσβαση σε δικτυακό τόπο, αλλά δεν επιτρέπεται στον πελάτη από το εξωτερικό να ολοκληρώσει την αγορά ή του ζητείται να πληρώσει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα από συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία νομικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των προνοιών του κανονισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα ορίζει ως αρμόδια αρχή για εφαρμογή του κανονισμού τον διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, καθορίζει τις σχετικές ποινές όταν παραβιαστούν οι σχετικές διατάξεις του Κανονισμού και ορίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου ως τον υπεύθυνο φορέα για την παροχή πρακτικής βοήθειας στους καταναλωτές σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ καταναλωτή και εμπορευόμενου που προκύπτει από την εφαρμογή του κανονισμού.

Η ψήφιση του προτεινόμενου τροποποιητικού νομοσχεδίου θα πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό, καθότι ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από τις 03 Δεκεμβρίου 2018.

Γ.Χ.