You are here

Τέλος στις υπερχρεώσεις για αγορές με κάρτες

02/02/2022 07:15

Φρένο στις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν επιχειρήσεις όπως περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης σε περιπτώσεις αγορών με πιστωτική κάρτα ετοιμάζεται να βάλει η Βουλή.

Μετά από μήνες συζητήσεων η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας είναι έτοιμη να καταθέσει στην Ολομέλεια του σώματος το νομοσχέδιο που δίνει στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή την δυνατότητα να δέχεται σχετικά παράπονα και καταγγελίες και να επιβάλλει πρόστιμα.

Υπενθυμίζεται ότι το κενό στην νομοθεσία αφορούσε περιπτώσεις τις οποίες επιχειρήσεις επέβαλλαν επιπλέον χρεώσεις, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, περιοδικά και πλήρωναν με κάρτες.

Οι επιπλέον χρεώσεις προκύπτουν καθώς, σύμφωνα με τα επιχειρήματα των εμπορευόμενων, το περιθώριο κέρδους που έχουν σε αυτά τα προϊόντα είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για τις κάρτες.

Κατά την χθεσινή συζήτηση του θέματος ενώπιον της επιτροπής Εμπορίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν με το τελικό κείμενο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Ιωάννου, αφού ανέφερε ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα και ότι συμφωνούν με το νέο κείμενο, είπε πως δέχονται παράπονα από καταναλωτές ότι δεν δέχθηκαν κάρτα στις συναλλαγές τους, ή ότι τους χρέωσαν περισσότερο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του, σημειώνοντας ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια της Επιτροπής και των εμπλεκομένων φορέων καταφέραν να καταλήξουν σε λύσεις. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν υπάρχει καλή διάθεση όλα γίνονται».

Εκ των εισηγητών της πρότασης και βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα εξέφρασε επίσης ικανοποίηση  δηλώνοντας ότι «ανοίξαμε το θέμα, βρέθηκαν λύσεις, κλείνουμε ένα κενό γιατί υπάρχει η πίεση της Βουλής και καλή διάθεση στα εμπλεκόμενα μέρη».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τοποθέτηση των  κομμάτων και στην συνέχεια το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην  Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται η νομοθεσία της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμής με κάρτες σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ από τους ελέγχους που διενεργεί το Τμήμα Φορολογίας διαπιστώθηκε ότι οι πλείστοι έχουν εναρμονιστεί με το νόμο.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή θα μπορεί να επιβάλλει μέχρι και €2 χιλιάδες, ενώ στο ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης θα δικαιούται να επιβάλλει €100 για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης.

Σχετική πρόταση θα κατατεθεί επίσης στην Ολομέλεια για ψήφιση, με την οποία αυξάνεται το πρόστιμο από €2 σε €4 χιλιάδες σε επιχειρήσεις που δεν έχουν τοποθετήσει ακόμα τερματικό και δεν αποδέχονται πληρωμές με κάρτες.

Της Ελένης Χαραλάμπους