You are here

Ακόμα περιμένουν εγκύκλιο για επιστροφή ΦΠΑ οικοπέδου

28/06/2019 06:45

Σύντομα αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με το σχέδιο επιστροφής ΦΠΑ για αγορά οικοπέδου προς ανέγερση πρώτης κατοικίας, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο είχε εγκριθεί μετά από πιέσεις της βουλής που ακολούθησαν την επιβολή του 19% ΦΠΑ στη μη ανεπτυγμένη οικοδομήσιμη γη και προβλέπει επιστροφή του 14% του ΦΠΑ για την αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας, ώστε η συνολική καταβολή ΦΠΑ να ανέρχεται στο 5% για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Αν και έχουν περάσει μήνες από την έγκριση του σχεδίου, δεν έχει ακόμα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών θα γίνει σύντομα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται οι αιτήσεις

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν οι πρώτες αιτήσεις και ότι σύντομα αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.

Ανέφερε ότι η ετοιμασία της εγκυκλίου είναι υπό εξέλιξη και πως με την ολοκλήρωσή της θα ενημερωθεί η βουλή, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει εάν θα παραστεί ανάγκη να τεθεί εκ νέου το σχέδιο ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Το σχέδιο έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2018 και σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, εκ των πραγμάτων δεν αναμένεται να δοθεί χορηγία πριν το τέλος του χρόνου επειδή δεν έχουν ακόμα κτιστεί σπίτια σε οικόπεδα που αγοράστηκαν και εμπίπτουν στο πλαίσιο του σχεδίου.

Σημείωσε ότι δεν έχει ακόμα υποβληθεί καμία αίτηση και πως τώρα που πλησιάζει το σημείο που θα αρχίσουν να κατατίθενται αιτήσεις, θα εκδοθεί η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος.

Εντός του έτους αναμένεται να υπάρξουν αιτήσεις και πληρωμές, είπε, σημειώνοντας ότι το σχετικό κονδύλι έχει εγκριθεί και πως το θέμα βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Περιορίστηκαν οι αμφιβολίες για ΦΠΑ στα οικόπεδα

Μέλη της επιτροπής απηύθυναν ερωτήματα αναφορικά με τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή της ευρύτερης νομοθεσίας για επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, με την εφαρμογή της νομοθεσίας εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο άρχισε να καθιερώνεται η νομοθεσία.

Σημείωσε ότι αν και στην αρχή υπήρχαν πιο έντονα ερωτήματα και ανάγκη για διευκρινήσεις, σήμερα φαίνεται να έχει καθιερωθεί τόσο στην αγορά όσο και στο τμήμα φορολογίας πρακτική που έχει περιορίσει τις αμφιβολίες.

«Διαπιστώνω ότι υπάρχει γνώση στην αγορά, πέραν των διευκρινήσεων του τμήματος φορολογίας» ανέφερε ο υπουργός χωρίς να υποστηρίζει όπως είπε, ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη διευκρινήσεων καθώς η νομοθεσία δεν είναι απόλυτη.

Της Μαρίας Χαμπή