You are here

Αλλαγές με συγκλίσεις για μειωμένο ΦΠΑ κατοικιών

22/05/2023 14:22

Περαιτέρω αύξηση του εμβαδού των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ 5%, εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Η Επιτροπή κατά τη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, στην παρουσία του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, φαίνεται να κατέληξε σε πρόταση που θα εξασφαλίζει την ομόφωνη έγκριση της Ολομέλειας του Σώματος.

Ο κ. Παντελή ενημέρωσε την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει θετικά την κατάργηση του διαχωρισμού διαμερισμάτων και οικιών, που προβλέπει η συμφωνημένη πρόταση στην οποία κατέληξε την προηγούμενη εβδομάδα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ανέφερε όμως ότι, στην άτυπη επικοινωνία με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημερώθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις ως προς το εμβαδόν των ακινήτων.

Ανεβάζουν περαιτέρω το εμβαδόν

Παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αξίες της συγκεκριμένης πρότασης, αλλά να αυξήσουν περαιτέρω τα εμβαδά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών πρότεινε αλλαγές και συγκεκριμένα την επιβολή ΦΠΑ 5% για οικίες και διαμερίσματα μέχρι 190 τ.μ. και αξίας μέχρι €350 χιλιάδες.

Από €350 χιλ. μέχρι €475 χιλ. το ΦΠΑ να ανέρχεται στο 19%, ενώ από εκεί πέρα ΦΠΑ 19% από το πρώτο τετραγωνικό και το πρώτο ευρώ.

Οι βουλευτές ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει αναθεωρημένο νομοσχέδιο, με τις ίδιες αξίες, αλλά με περαιτέρω αύξηση των τετραγωνικών μέτρων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Το ΥΠΟΙΚ δεσμεύθηκε να μελετήσει το ζήτημα και να επανέλθει με εισήγηση εντός των επόμενων ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση στην οποία κατέληξε σε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή Οικονομικών, προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ στις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εάν είναι διαμερίσματα ή κατοικίες, νοουμένου ότι έχουν συνολικό εμβαδό μέχρι 150 τ.μ. και αξία μέχρι €350 χιλ.

Επίσης, για τα ακίνητα με εμβαδό 151 τ.μ. μέχρι 200 τ.μ. και με αξία έως €475 χιλ., θα επιβάλλεται για τα πρώτα 150 τ.μ. και για τιμή μέχρι €350 χιλ. 5% ΦΠΑ, ενώ για τα υπόλοιπα 50 τ.μ. το ΦΠΑ θα ανεβαίνει στο 19%. Ακίνητα με εμβαδόν πέραν των 200 τ.μ. και αξία πέραν των €475 χιλ. θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 19% για το σύνολο της αξίας τους.

Σε καλό δρόμο η διαπραγμάτευση

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάννα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το επίμαχο ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την ανέγερση ή αγορά κύριας κατοικίας, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες συμφώνησαν στην ενοποίηση της ρύθμισης μεταξύ διαμερισμάτων και οικιών και πως παραμένουν ορισμένες λεπτομέρειες, για τις οποίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οποιαδήποτε αναφορά στις λεπτομέρειες, ενδεχομένως θα προκαλέσει ζημιά στις διαπραγματεύσεις», τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου ερωτηθείς για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα, να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των δικαιούχων και άρα να επωφεληθούν νέα ζευγάρια και χαμηλόμισθοι.

Αναμένονται απαντήσεις από τις Βρυξέλλες εντός των ημερών, επί της ομόφωνης πρότασης της Επιτροπής Οικονομικών, δήλωσε περαιτέρω.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα ότι παραμένει στο τραπέζι η απόφαση για ψήφιση της ρύθμισης στις 8 Ιουνίου από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση που για το ζήτημα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία φαίνεται να διαμορφώνεται σύγκλιση με τρόπο που ικανοποιούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις που έθετε το κόμμα. Όπως είπε, φεύγει οριστικά η διάκριση μεταξύ διαμερίσματος και κατοικίας, εφαρμόζεται η επιβολή του ΦΠΑ με έναν τρόπο προοδευτικό και τίθενται κάποια ανώτατο όρια.

«Αναμένουμε ότι μέσα σε μια εβδομάδα μέχρι την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, θα πάρει την τελική της μορφή αυτή η πρόταση με έναν τρόπο που θεωρώ ότι ικανοποιεί και τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος-μέλος, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς επεσήμανε ότι αναμένουμε απαντήσεις επί προτάσεων από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα για το εμβαδόν, τις αξίες των ακινήτων και τις μεταβατικές διατάξεις.

Ο κ. Καυκαλιάς τόνισε ότι σε όποια πρόταση καταλήξουν θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Κομισιόν καθώς όπως τόνισε, «δεν παίζουμε μόνοι μας, αφού υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει τις διαδικασίες».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε σε δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν άτομα τα οποία ήδη ξεκίνησαν διαδικασίες απόκτησης οικίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε καταρχήν συμφωνία με την Κομισιόν όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο η οποία θα ορίζεται από την ημέρα κατάθεσης της πολεοδομικής άδειας, μέχρι και τέσσερεις μήνες μετά την ψήφιση της νομοθεσίας και ολοκλήρωση της ανέγερσης οικίας σε τρία χρόνια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι με τις συζητήσεις στη Βουλή άλλαξε και βελτιώθηκε το νομοσχέδιο και ενισχύθηκε η διαπραγματευτική φαρέτρα της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να γίνει δεκτή η νέα πρόταση από την Κομισιόν είπε ότι «καλά κάνουν στις Βρυξέλλες να δεχθούν τις προτάσεις μας, γιατί στο παρελθόν δέχθηκαν τα 275 τ.μ.».

Της Ελένης Χαραλάμπους