You are here

Αυξάνουν 15% τις αξίες ακινήτων για ΦΠΑ 5%

04/04/2023 06:01

Σε συμφωνία για την κατάθεση αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει αύξηση της συνολικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα υπόκειται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (5%) κατά 10-15%, κατέληξαν κυβέρνηση και κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Παντελή, είχε ως αποτέλεσμα συμφωνία για κατάθεση νέας πρότασης με αύξηση των τιμών των κατοικιών και διαμερισμάτων που θα απολαμβάνουν του κοινωνικού μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ κατά την αγορά ή κατασκευή πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Παντελή ενημέρωσε την επιτροπή ότι με βάση επίσημα στοιχεία η αύξηση στα κατασκευαστικά υλικά ανήλθε στο 10% το 2022, κάτι που δικαιολογεί και την άνοδο των αξιών των ακινήτων κατά περίπου το ίδιο ποσοστό.

Δηλαδή όπως αναφέρθηκε η αξία των ακινήτων που θα απολαμβάνουν μειωμένο ΦΠΑ να ανέλθει για τις κατοικίες στις περίπου €400 χιλ. και στα διαμερίσματα στις €230 χιλ.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που  βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών προβλέπει επιβολή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ., καθώς και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων που το συνολικό εμβαδόν τους δεν ξεπερνά τα 110 τ.μ. και η συνολική αξία τους τις €200 χιλ..

Παρότι στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και προτάσεις για διαφοροποίηση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, εντούτοις δεν έγιναν αποδεκτές από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Μάλιστα πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης και Ονούφριος Κουλλά για απάλειψη προνοιών για τα τετραγωνικά μέτρα και του διαχωρισμού κατοικιών και διαμερισμάτων, που θα επιδοτούνται από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, παρότι αντικρίστηκε πολύ θετικά από το σύνολο σχεδόν των μελών της Επιτροπής, δεν έγινε αποδεκτή από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε στα μέλη της επιτροπής, ότι πρόκειται για κοινωνικό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να είναι στοχευμένο και όχι να απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών μιας χώρας, για να τύχει της έγκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Ο κ. Παντελή, ενημέρωσε την επιτροπή ότι μετά από την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια του σώματος, η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για την εξασφάλιση έγκρισης του σχεδίου, τονίζοντας ότι είναι εφικτό να πεισθεί για την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

Ανοιχτό το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου

Όσον αφορά τη μεταβατική περίοδο εφαρμογής της νομοθεσίας, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε στα μέλη της επιτροπής ότι τα περιθώρια είναι ελάχιστα, καθώς ο προτεινόμενος νόμος βρίσκεται πέραν του ενός χρόνου ενώπιον του σώματος.

Πρότεινε όπως η μεταβατική περίοδος να ισχύει για όσους ήδη υπέβαλαν αίτηση για μειωμένο ΦΠΑ, με βουλευτές να αντιπροτείνουν την κατάθεση αίτησης για πολεοδομική ή οικοδομική άδεια.

Απόρριψη προτάσεων κομμάτων

Όσον αφορά την πρόταση του ΔΗΣΥ, ο κ. Παντελή πληροφόρησε την Επιτροπή ότι είναι της ίδιας φιλοσοφίας με την τροποποίηση του νόμου που έκανε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016 για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. όλων των κατοικιών, ανεξαρτήτου τετραγωνικών μέτρων, νομοθεσία που και βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Τόνισε ότι το μέτρο είναι καθολικό και δεν υπάρχει κοινωνική στόχευση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει υπέρ της στο διάλογο με την ΕΕ.

Σε σχέση με την πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη για διαχωρισμό της ανέγερσης με την αγορά πρώτης κατοικίας, όπως πληροφορείται η StockWatch, ο κ. Παντελή διευκρίνισε ότι για την αγορά οικοπέδου εφαρμόζεται ήδη άλλη νομοθεσία για επιστροφή ΦΠΑ.

Όσον αφορά την ανακαίνιση και επέκταση πρώτης κατοικίας, που περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΑΚΕΛ, ενημέρωσε ότι είναι σε ισχύ η επιβολή 5% ΦΠΑ.

Θα συνεχιστούν οι διεργασίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόταση του κ. Παντελή δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των μελών της Επιτροπής, τα οποία σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ανέφεραν ότι προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες.

Στο μεταξύ, τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναμένεται ότι θα προβούν σε περαιτέρω διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών για το ζήτημα, ώστε η πρόταση που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών αμέσως μετά το Πάσχα, να τυγχάνει έγκρισης από την Ολομέλεια του σώματος.

Της Ελένης Χαραλάμπους